“Remdesivir” nema utjecaja na šance pacijenata da prežive

SA KORONA VAKCINA PKG MIV 1 20200805 173443032 mxf 00 00 01 20 Still001

Lijek “remdesivir” kompanije “Gilead Sciences” nema značajnijeg utjecaja na šanse pacijenata oboljelih od Covida-19 da prežive, rezultati su kliničkih ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Lijek koji je među prvima upotrijebljen protiv Covida-19 bio je jedan od medikamenata upotrijebljenih za liječenje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) .

Britanski dnevnik “Financial Times” piše o rezultatima ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije pod nazivom “Solidarnost” tokom kojih je vršena procjena četiri eventualna lijeka, uključujući “remdesivir”, “hidroksihlorokin”, kombinaciju lijekova protiv HIV “lopinavir” i “ritonavir” te “interferon” na 11.266 bolničkih pacijenata.

Probe “hidroksihlorokina” i “lopinavira” i “ritonavira” obustavljene su u junu pošto je dokazano da su neefikasni, ali su ostale probe nastavljene u više od 500 bolnica i 30 zemalja.

Prema pisanju lista, koji navodi da posjeduje kopiju istraživanja, rezultati su pokazali da nijedan od lijekova nije “značajno uticao na mortalitet” ili smanjio potrebu za priključenje pacijenta na respirator.

WHO nije komentirao pisanje “Financial Timesa” navodeći da rezultati ispitivanja još nisu objavljeni u javnosti.

Prethodni članakEngleski klubovi pred kolapsom, mnogi neće moći izdržati do Božića
Sljedeći članakU FBiH 622 prekršaja i više od milion KM kazni zbog nepoštivanja epidemioloških mjera