Portal 072info

RENESANSA ULIČNE KOŠARKE U ZENICI: Sve spremno za „Ulični basket – Mokušnice 2015“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Polako se približava 24. juli, dana kada će zeničko naselje Mokušnice biti sportski centar BiH budući da je Udruženje za sport i kulturu ZOP odlučilo da i ove godine svim zaljubljenicima u košarku organizuje sportski spektakl “Ulični basket – Mokušnice 2015”. Ovaj događaj svoje prvo izdanje doživio je prošle godine, a zbog pozitivnih komentara i impresija koji su se provlačili tokom cijele godine, organizatori su odlučili i ove godine Zenici pokloniti trodnevni sportski događaj kakav zaslužuje.

Portal 072info jedini je medijski pokrovitelj događaja, stoga vam u nastavku donosimo razgovor sa Projekt menadžerom i predsjednikom Udruženja za sport i kulturu ZOP – Adijem Mujkanovićem, a koji nam je otkrio i najsitnije detalje oko nadolazećeg događaja za kojim vlada odlično interesovanje.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

flayerulicnibasket

Šta Vas je ponukalo da organizujete “Ulični basket” prošle godine i kako ste zadovoljni cjelokupnim događajem koji je protekao?

Najveći  motivator za organizovanje turnira „Ulični basket – Mokušnice 2014“ je prvenstveno nedostatak ovakvih manifestacija u gradu Zenica, te veliko interesovanje omladine za takmičenja ovog tipa. Jedan od bitnih razloga je i popularnost ulične košarke u gradu Zenici, kao i bogata tradicija igranja basketa u naselju Mokušnice.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prošlogodišnji turnir je prošao u najboljem redu, uz veliko zadovoljstvo kako takmičara, tako i svih prisutnih. Dvodnevni turnir je pružio sjajnu zabavu i druženje za više od 1000 posjetilaca dnevno, koji su pored dobrog basketa uživali i uz sjajnu muziku, besplatne sokove i poslastice prijatelja projekta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li ste pretjerano razmišljali o organizovanju i ove godine?

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Pohvale koje smo dobili od učesnika i gledalaca bile su vjetar u leđa koji nas je podstakao da se aktivno posvetimo planiranju i organizovanju turnira „Ulični basket – Mokušnice 2015“ . Epitet koji smo dobili od građana Zenice da je UBM najbolji basketaški turnir u povijesti Zenice, definitivno želimo opravdati organizovanjem turnira koji će pored spektakularnog takmičenja 3×3 imati i posebnu aktivnost za najmlađe građane (6-12 godina) pod nazivom „Dobra strana ulice„.

Naime, dječaci i djevojčice će tokom tri dana turnira u periodu od 10 do 13 sati uz stručno osoblje učiti o osnovama košarke, dobro se zabavljati i družiti.

Nakon toga planiran je takmičarski dio 3×3 koji će biti realizovan u periodu od 15 do 22 sata, a pored „Dobre strane ulice“, bit će i aktivnosti Test vještine, Takmičenje u šutiranju trica, Slobodna bacanja.

Kakva je trenutna zainteresovanost, kako teku pripreme?

Zainteresovanost za turnirom je ogromna. Konstantno dobijamo upite naših građana o sadržaju turnira i o planiranim aktivnostima. Svi su veoma zainteresovani i nestrpljivo priželjkuju 24. juli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripreme teku veoma dobro, ostvarili smo saradnju sa Gradom Zenica, mnogobrojnim firmama, privatnim i javnim subjektima, Bosanskim narodnim pozorištem, te raznim drugim udruženjima . Želimo da našem gradu i građanima u periodu 24. –  26.07. priredimo spektakl koji će biti kombinacija sporta i kulture, gdje će moći da se odmore od svih ekonomskih i socijalnih problema koji su sve mnogobrojniji kako u gradu Zenica, tako i u cijeloj državi.

ULICNI BASKET ZENICAKoliko ekipa očekujete i prema kojim propozicijama će biti takmičenje?

Planiramo organizovati turnir sa 24 ekipe, koje će biti podjeljene u šest grupa. Iz svake grupe prolaze po dvije najbolje plasirane ekipe, a u osmini finala će im se pridružiti i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. To znači da od 24 ekipe njih 16 najboljih ide u osminu finala gdje će po knock out principu omjeriti snage.

Pravila će biti oficijalna FIBA 3×3 pravila uz suđenje profesionalnih bosankohercegovačkih sudija. Svaku utakmicu će suditi po dva sudca, koji će kao i prošle godine na jedan profesionalan način kontrolisati tok takmičenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koje nagrade očekuju najbolje takmičare?

Pošto je turnir organizaciono napredovao za razliku od svog prethodnika, samim time i nagrade su povećane. Za prvake smo obezbijedili nagradu u iznosu od 1000 KM, drugoplasirani će dobti 500 KM, a trećeplasirana ekipa 300 KM. Pored novčanih nagrada obezbijedili smo i pehare i medalje, kao i robne nagrade.

Pobjednik u šutiranju trica bit će nagrađen sa novčanom nagradom i peharom.

Pobjednik testa vještine će biti nagrađen novčanom nagradom i peharom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za pobjednike takmičenja slobodna bacanja obezbijedili smo robne nagrade prijatelja projekta.

Renovirali ste teren star 50-tak godina i bio je pravo osvježenje za grad , sta je sa ovom godinom?

Da, teren smo renovirali uz pomoć prijatelja projekta firmom Orvis koja je obezbijedila materijal i opremu, a volonteri udruženja su aktivno radili i povratili su sjaj jednom od najpoznatijih basketaških terena našeg grada. Najbolji urbani artisti su svojim grafitima uljepšali kvart.

Za ovogodišnji turnir ponovo ćemo obojiti teren na Mokušnicama i pripremiti pravi ambijent za održavanje turnira.

Sport i kultura, kombinacija koju kroz basket prezentujete?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pokušavamo na što više načina da mladim ljudima našeg grada i okoline prezentujemo sport i kulturu kao bitan dio odrastanja. Ilustracija na našem plakatu je nacrtana rukom veoma uspješnog Zeničanina ilustratora Zdravke Cvjetkovića, koji trenutno radi i živi u dalekom Dubaiu. Pored ovog unikatnog crteža, Zdravko je bh. javnosti poznat kroz svoje odlične ilustracije vezane za bh. fudbalsku reprezentaciju, kao i po svome učešću u izradi svjetski poznate aplikacije za djecu „ColorBug “. Naravno sa Mokušnica je.

Bosansko narodno pozorište će tokom aktivnosti „Dobra strane ulice„ izvesti  predstavu za naše mališane. Mislimo da je ovo sjajna kombinacija sporta i kulture gdje će pored mališana i njihovi roditelji, kao i ostali posjetioci uživati u sadržajima koje za njim planiramo.

Želimo da pozovemo sve zainteresovane basketaše grada, kantona i države na jedan pravi spektakl koji će pružiti dosta dobre zabave, fer i korektno takmičenje, odličnu muziku i fino druženje.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6