Renovirala se Hadžimazića kuća

Renovirala se Hadžimazića kuća
kuca
Foto: Benjamin Hazić/072info

Svaki putnik kojeg put vodi u grad Zenicu zna šta ga tamo može dočekati. Prelijep krajolik, mnogo zelenila, uređeni parkovi, dječija igrališta i što je najvažnije, bosanski dio pomalo odvojen od modernog i urbanizovanog djela, a to je stara čaršija, stari bosanski predio Zenice, što je najljepše od svega, svakom blizu u samom centru grada.

Dakle, najatraktivniji dio grada Zenice je zasigurno Stara čaršija. Ovo je glavno središte još iz turskog perioda i do danas je ostalo unikatno i univerzalno, sa kaldrmom, starim dućanima, konjskom česmom, džamijom sa šadrvanom, medžlisom i naravno prekrasnom i velikom Hadžimazića kućom.

Za Hadžimazića kuću vole reći da je nalik Svrzinoj kući koja se nalazi u Sarajevu, jer je i to stara begovska kuća koja je sačuvana u svom izvornom obliku. Hadžimazića kuća je izgrađena 1835. godine, a danas je za posjetioce otvorena od ponedjeljka do subote.

Cijeli trg, cijeli dio Stare čaršije je prepun kafića, te nekoliko metara od Kuće, prostire se ogromna poljana, ukrašena sa prekrasnim višegodišnjim drvećem, Kamberovića polje, koje se nalazi sa druge strane rijeke Bosne, i smatra se kao najpopularnija pješačka zona u gradu.

Prije nekoliko dana vršili su se radovi na Hadžimazića kući, koja je na kraju renovirana, dotjerana i okrečena i time daje prelijepu figuru cijelom krajoliku Stare čaršije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica