Portal 072info

Reorganizovane kulturne ustanove u ZDK-u bilježe napredak u radu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je izvještaj Monitoring tima o realizaciji “Strategije kulturne politike ZDK-a za ovu godinu” i uputila ga u dalju skupštinsku proceduru.

-Na osnovu predočenih podataka konstatirano je da jedan broj nadležnih općinskih službi za kulturu, odnosno predstavnika općina u Monitoring timu, nije dostavio izvještaje o realizaciji “Strategije kulturne politike ZDK za 2015. godinu”, ali i pored toga, može se zaključiti da su aktivnosti i obaveze utvrđene Strategijom bile poticaj za značajne pomake u sferi kulture na području ZDK-a – saopćeno je iz Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport ZDK.

Ovaj kanton je, navodi se, nastavkom finansiranja 15 ustanova kulture, iako im nije osnivač, iz budžeta izdvojio 3.232.040 KM, te omogućio kontinuitet njihovog rada i pomogao u procesu sprečavanja urušavanja sistema kulture na području kantona.

Monitoring tim je istakao značajne iskorake u oblasti kulture, koji su načinjeni realizacijom “Strategije kulturne politike”, ali su identificirane i određene slabosti, te su s ciljem prevazilaženja uočenih slabosti, predložene mjere koja će biti predmetom izvještavanja za naredni period.

Fena

Podijelite članak