Represija nije dovoljna: Mladost gine uprkos strožijim kaznama

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

I pored povećanja kazni za opasnu vožnju, isključivanja pijanih vozača i oduzimanja vozačkih dozvola, svjedoci smo da skoro svakog dana neko pogine na putevima u BiH.  

Noćne vožnje

Struka se slaže da naša mladost u posljednje vrijeme iz dana u dan gubi živote, ali da je, statistički gledano, novi Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH, koji je donesen 2017. godine, ipak imao pozitivne efekte i doveo do smanjenja kako broja nesreća, tako i broja smrtno stradalih.  

– Usvojen je zakon koji spašava živote, ali kao i svaki zakon, on ima ograničeno djelovanje. Represija nije dovoljna, mora se raditi na preventivi – smatra Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja u RS.

ČITAJ JOŠ:  Tragedija u BiH: Sedmogodišnje dijete smrtno stradalo dok se igralo puškom

U prvih šest mjeseci 25 posto saobraćajnih nesreća sa poginulima desilo se između ponoći i dva ujutro, a najviše ginu mladi od 18 do 30 godina. 

Nova inicijativa

– Ni policija ne može spriječiti nekoga da počini samoubistvo, a neke saobraćajne nesreće izgledaju baš tako. Voziti 150 kilometara na sat, to je kao da ste uzeli pištolj – kaže Radović. 

Prema njegovim riječima, u MUP-u RS već je pokrenuo inicijativu za izmjenu Zakona radi povećanja kazni i kaznenih bodova te ugrađivanja mjere sigurnosti oduzimanja vozila kao opasne stvari.  

ČITAJ JOŠ:  Saobraćajna nesreća na GGM-u u Zenici (FOTO)

Treba povećati broj kaznenih bodova i vremenski produžiti rokove kojima se oduzimaju vozačke dozvole za najteže vidove prekršaja, kaže Radović. 

Radović: Pozitivni efekti
  • Radović: Pozitivni efekti Foto: (Arhiv)

Povećati saobraćajnu kulturu

Vještak saobraćajne struke Adnan Tatarević iz Sarajeva potvrdio je da statistički podaci govore da je došlo do smanjenja broja poginulih, ali da je o uzrocima teško govoriti. Sve se svodi na nepoštivanje brzine, konzumiranje alkohola i oduzimanje prava prvenstva prolaza. Na pitanje da li se kazne trebaju povećati, Tatarević odgovara:

ČITAJ JOŠ:  Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta u 2018. godini

– Mislim da bi najbolje bilo kada bi svako odradio svoj dio posla. Možete vidjeti koliko njih koristi mobitele u toku vožnje, koliko ne koriste pojas, kao i da nam se djeca voze bez autosjedalica – kazao je Tatarević.

Tatarević: Više uzroka
  • Tatarević: Više uzroka

Avaz.ba

GODISNJICA
MARKETING