Reprezentacija BiH večeras igra finale protiv Irana: „Zlatni ljiljani“ spremni za četvrto svjetsko zlato

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Naša reprezentacija u sjedećoj odbojci večeras (20 sati – dvorana hotela Hils na Ilidži) će protiv velikog rivala Irana nastupiti u finalu Svjetskog prvenstva „Sarajevo 2022.“

Mi smo pobjednici

– Bez obzira što naše reprezentativce zovu zlatni, ne mogu biti zlatniji. Doći će taj metal – rekao je selektor „Zlatnih ljiljana“ Ifet Mahmutović i dodao:

– Mi smo u svakom smislu pobjednici. Obećavam, bit ćemo prvi.

Reprezentacija Irana je aktuelni paraolimpijski i svjetski prvak koja je u finalu 2018. godine pobijedila našu selekciju. Pred Irancima je deveto finale svjetskih prvenstava, dok je naša selekcija šesti put došla u priliku da se bori za zlato. „Zlatni ljiljani“ imaju tri zlatne medalje, a Iran rekordnih sedam titula prvaka svijeta, tako da je logično pitanje imaju li Iranci slabosti koje može iskoristiti naš tim?

– Njihova slabost je BiH. Stiče se dojam da naša javnost nema povjerenja u ovaj naš tim. Na zadnjih šest prvenstava mi smo bili tri puta prvi, a Iran dva puta. I 2010. smo izgubili sticajem okolnosti… Oni imaju igrača koji je visok 246 centimetara, ali on je – bar po mom mišljenju, viša atrakcija, rekao je selektor Mahmutović, te objasnio:

– Ima to nešto što se zove od šest elemenata – tu je smeč. Ostalo su njegovi nedostaci, a naša prednost. Vidjelo se protiv Brazila da se može nositi s njim. Iranci imaju tri igrača koja su vrhunska i ja bih na njih stavio fokus. Napravili smo videoanalize i zauzeli određenu taktiku. Ja ću samo reći: BiH je broj jedan, optimista je selektor Mahmutović.

Put do finala

Naš tim je u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva 2022. izgubio samo jedan set protiv reprezentacije SAD.

– Nikada put do finala nije lagan. Rezultatski ne izgleda tako, ali ovo je Svjetsko prvenstvo. Tu učestvuje 16 najboljih reprezentacija, a osam njih je sigurno top. Ima tu i autsajdera, ali svi su došli da pobjeđuju – zaključio je selektor Mahmutović.