Portal 072info

Republika Srpska danas slavi neustavni entitetski praznik

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske (RS), 9. januara, praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, bit će održana u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjoj Luci, dok je svečani prijem zakazan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan činjenicom da u RS-u postoji konsenzus da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike.

Na proslavi „Dana RS“ očekuje se oko 1.000 zvanica, na svečanoj akademiji, koja je centralni događaj, rekao je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović dočekala je na Aerodoromu Banja Luka delegaciju Vlade Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Sa premijerom Vučićem u Banju Luku su doputovali ministri i saradnici.

Delegacija Vlade Srbije došla je danas u Banju Luku na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske.

Vučić sa aerodroma ide na sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, koji je predviđen za 12 sati u Palati Republike.

Potvrdio je da iz Srbije dolazi premijer Aleksandar Vučić, te nekoliko ministara u tamošnjoj vladi, kao i patrijarh srpski Irinej.

“Očekujemo one koji su dali svoj doprinos za RS, ustvrdio je Dodik, te potvrdio da su preduzete sigurnosne mjere za taj događaj, a da se “kod ljudi osjeća praznično raspoloženje”.

“Poznato je da su srpski predstavnici uputili Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je trebalo davno da bude razmatran. Ako bude odbijen, ponovo će se okupiti politički lideri i mislim da će biti upućen zahtjev da predstavnici iz RS-a u zajedničkim institucijama BiH prestanu sa radom sve do momenta usvajanja tog zakona”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, povodom činjenice da je Ustavni sud obilježavanje dana RS-a 6. januara proglasio neustavnim.

Šta se događalo 9. januara 1992. godine?

 Napustivši institucije legalnih vlasti Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, predstavnici SDS-a i pojedini članovi drugih stranaka iz reda srpskog naroda 9. januara 1992. godine održali su skup na kojem su donijeli Deklaraciju o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Međutim, Republika Srpska je međunarodnu verifikaciju, kao entitet u Bosni i Hercegovini, dobila tek Dejtonskim mirovnim sporazumom potpisanim u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je član Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske, neustavnim i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da ga u roku od šest mjeseci od objavljivanja odluke izmijeni.

Članovi Udruženja žrtava genocida najavili su da će se danas okupiti u Srebrenici, kako bi izrazili protest zbog obilježavanja Dana Republike Srpske.

Podijelite članak