Republika Srpska mijenja zakon i ukida administrativne barijere za nabavku oružja

Narodna skupština Republike Srpske jučer je u Banjoj Luci razmotrila Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja. Predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović rekao je u završnom obrazloženju da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

On je ponovio da ove zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku i gubitku vremena.

Obradović je naglasio da su uslovi za nabavljanje oružja u Republici Srpskoj striktno definisano zakonom, te da će tako i ostati.

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, Obradović je istakao da je te odredbe potrebno drugačije definisati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.

“Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće utjecati na bezbjednost građana i imovine”, kaže Obradović.

SRNA

Prethodni članakUčestalo preskakanje doručka jako opasno za zdravlje srca
Sljedeći članakZa sjajnog defanzivca Čelika završena sezona