c
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ljekari Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pod supervizijom uglednog doktora Rešada Pašića, profesora ginekologije i akušerstva i direktora minimalno invazivne ginekološke hirurgije na Odjelu za ginekologiju, akušerstvo i žensko zdravlje na Univerzitetu “Louisville” u Americi, uradili su više operacija totalne laparoskopske histerektomije i operacije duboke zdjelične endometrioze.     

Ova operativna metoda je zlatni standard, minimalno invazivna ginekološka hirurgija, a prednosti su joj znatno kraća hospitalizacija, brži postoperativni oporavak i povratak radne sposobnosti, znatno manje postoperativnih komplikacija, a sve se izvodi kroz tri mala otvora, dužine do 1 centimetar, saopćeno je iz Opće bolnice.

Medicinski tim koji je uradio operativni program sa prof. Pašićem na čelu bio je u sastavu doktori specijalisti ginekologije i akušerstva: Aida Đurđević, Nina Tiršo, Asim Spahović, Adnana Pezo te specijalista anesteziolog dr. Ranka Krtinić i instrumentari Sanela Novo i Enida Izmirlić.

Prof. Pašić ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Opće bolnice i za vrijeme svakog svog boravka u Sarajevu rado  dio vremena izdvoji za edukaciju svojih kolega, prenoseći im svoje bogato znanje i vještine.

Prof. Pašić ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Opće bolnice
Prof. Pašić ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Opće bolnice Foto: Opća bolnica

Želja mu je da se u Općoj bolnici formira edukacioni centar za laporaskopiju, koji bi okupio ljekare iz cijele BiH sa zadatkom da educiraju nove generacije medicinskih stručnjaka.

S obzirom na to da je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” osnovana “Asocijacija za ginekološku endoskopiju BiH“ , i da je nakon toga održano sedam stručnih simpozija, za predstojeći period je planiran nastavak davno započete  edukacije i saradnja sa našim stručnjacima koji žive u inostranstvu, navode iz Opće bolnice.

Podsjećaju da dr. Rešad Pašić ima skoro četiri decenije ginekološkog staža, a specijalizaciju je počeo na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu 1978. godine. Nakon specijalizacije iz ginekologije, magisterija  i doktorata  u domovini, stekao je doktorat i u Americi.

Obrazovanje iz ginekološke laparoskopije je započeo na Odjeljenju za Ginekologiju Univerziteta “Louisville”. Bio je predsjednik Američkog Udruženja laparoskopskih ginekologa (AAGL-a) koje broji  više od 4.000 članova, a prošle godine je imenovan za počasnog predsjednika. Trenutno je predsjednik „Svjetske asocijacije za ginekologiju i endoskopiju“ a  dobitnik je nagrade „Najbolji ljekari u Americi“ i nagrade „Najbolji hirurzi u Louisvilleu“ više puta.