Rešid Hafizović: Ne vidim se u “Bošnjakistanu”, tu ne bi bilo života za Bošnjake, muslimane

resid hafizovic
Podijelite vijest

Rešid Hafizović je rekao da sebe ne vidi u tzv. Bošnjakistanu, a rekao je da tu ne bi bilo života za Bošnjake, muslimane gostujući na N1.

Teolog i akademik Hafizović je rekao da su muslimani kroz historiju živjeli u multietničkom društvu. Kazao je kako ga ipak od SDA ništa ne bi iznenadilo, te da Bakir Izetbetgović ‘veže čvorove’ sa istim partijama s kojima je to radio i Alija Izetbegović.

Razlaz, raspad, mirni raspad Bosne se često pominju proteklih dana. Vidi li naznake u bošnjačkoj eliti, da pristanu na tu mini bošnjačku državu? Seže li ta bošnjačka politika dalje od ‘mindera’, na kojem se često donose odluke?

“Ako mislite na vodeću partiju, SDA, ona je trenutno vodeća, od njih me ništa ne bi iznenadilo. Pitam se koju vrstu izdaja i kompromisa nisu spremni napraviti”, rekao je u uvodu.

“Mene ne zanima njihova patriotska priča, nego ono što rade. 30 godina njihovog paktiranja sa petokolonašima u Banjaluci i Mostaru, govori šta su spremni napraviti da ostanu na vlasti, uključujući i tu državicu”, dodao je.

Hafizović: Čvor koji razara budućnost ove zemlje

“30 godina vežu koalicioni čvor sa političkim opcijama koje na najbrutalniji način razaraju ovu zemlju. Kako je Izetbegović stariji svezao taj čvor, Izetbegović mlađi se toga drži. Taj čvor razara budućnost ove zemlje”, istakao je u Pressingu na N1.

Bi li tu bilo života za bošnjake, muslimane?

“Ne. Muslimani manje-više uvijek su imali u svom društvu jednu multietničku, multinacionalnu pa i multireligijsku dimenziju. Zaista su je imali. Ja osobno bih se bojao živjeti u tako jednoj sredini gdje bi bili dominantno ovakvi muslimani kakvi se demonstriraju u našoj političkoj strukturi”, pojasnio je tokom gostovanja.

“Proći će vrijeme non-papera i desničarskog mahnitanja”

“Ne bih volio živjeti u takvom ozračju”, ističe gost N1.

Ipak, vjeruje da će Bih ostati ovakva, iako je pokradena, kako je dodao.

“Da ne budem kao ostali koji se bave tim idejama – proći će vrijeme non-papera, desničarskog mahnitanja u i van Bosne. Na nama je da volimo ovu zemlju, da je podržimo, izgrađujemo, ali i sami mi moramo biti tri puta bolji od drugih. Onda će ona imati svoju budućnosti”, zaključio je.


Podijelite vijest