Resler: Nema bojazni za eskalacijom u BiH, RS se mora civilizacijski odrediti prema agresiji Rusije

r 17
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hrvatski europarlamentarac Karlo Resler (Ressler) je za RTL govorio o aktuelnim dešavanjima. Rekao je da je Evropska unija pokazala jedinstven stav prema Rusiji, te da EU mora biti energetski nezavisna o Rusiji, odnosno njenom plinu i nafti.

Istakao je da nema bojazni za eskalacijom u Bosni i Hercegovini.

– Ne vidim trenutno neku neposrednu opasnost za mir i stabilnost u BiH, ali je jasno da je ruskom agresijom na Ukrajinu promijenjena sigurnosna stabilnost i zato ovakvi odvraćajući efekti moraju postojati. Evropa je ušla u novu epohu svoje historije i jasno da je bitno spriječiti bilo kakvu pojavu nestabilnosti u bilo kojem dijelu Evrope, pa tako i na jugoistoku, a BiH je od posebnog sigurnosnog značajna za Republiku Hrvatsku – rekao je Resler.

ČITAJ JOŠ:  Rusija kritikovala srbijansku premijerku Anu Brnabić: Njena izjava je neumjesna

EU sankcije za Dodika

Na pitanje, treba li EU uvesti sankcije za Milorada Dodika, odgovorio je:

– Ne vidim da je to tema, pogotovo ne na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, o tome jednoglasno odlučuje Vijeće i to mi se sada ne čini realnim. 

Ali bi dobro došlo javno civilizacijsko određivanje Republike Srpske i Srbije o ruskoj agresiju na Ukrajini. To je temeljno pitanje Evrope danas i nije realno da imamo države koje se o tome ne određuju jasno i civilizacijski uz Evropu – istakao je Resler za RTL.

ČITAJ JOŠ:  U Crnoj Gori 767 novozaraženih koronavirusom, dvoje preminulo

Hrvati traže dogovor o Izbornom zakonu

Nastavio je da je ključno za budućnost hrvatskog naroda u BiH insistirati na dogovoru o Izbornom zakonu. Osvrnuo se i na opredijeljene EU da se smanji zavisnost o ruskom plinu. Na pitanje kakav je stav Hrvatske prema tome, rekao je:

– Generalno oko suočavanja s agresijom Rusije ogromno je jedinstvo Evropske unije. Ruska agresija očito je bilo dugo pripremana i nužno je da EU pokaže jedinstvo i suočavanju s humanitarnom situacijom, vojnom pomoći, sankcijama koje imaju devastičarajući učinak na ruski režim. Ali moramo postati što više energetski nezavisni.

ČITAJ JOŠ:  BiH bi gladovala bez novca dijaspore!?

Hrvatska je napravila ogroman iskorak s gradnjom LNG terminala koji zadovoljava gotovo polovicu naše potražnje za plinom. Ne vidim da u Hrvatskoj i među našim zastupnicima postoji pitanje oko toga. Europa mora ostati jedinstvena, a to znači da moramo smanjivati svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti – poručio je Resler.

GODISNJICA
MARKETING