Respiratori i druge afere: Kako je za 45 dana potrošeno 65 miliona KM mimo odredbi Zakona

Agencija za javne nabavke sačinila je nacrt izvještaja o praćenju postupaka javnih nabavki za 2020. godinu, koji će se uskoro naći pred Vijećem ministara BiH. Pored izvještaja dostavljeni su i aneksi koji govore o praćenju javnih nabavki tokom pandemije u pogledu primjene člana 10. stav 1 tačka b) Zakona o javnim nabavkama.

 

Ova kategorija ugovora odnosi se na one koji su izuzeti od primjene Zakona. No njihovo izvršenje mora biti popraćeno posebnim mjerama sigurnosti. Ukupno je u BiH lani, dakle na samom početku pandemije,uz izuzeće od odredbi Zakona o javnih nabavkama potrošeno 65.392.406 KM. Ovaj novac je potrošen u periodu od 17. marta od 30. aprila 2020, praktično za manje od mjesec i po ili 45 dana.

Tako je Federalna uprava civilne zaštite na čijem čelu je lani dijelom bio Fahrudin Solak, kojem se trenutno zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i vlasnikom preduzeća „Srebrena malina“ Fikretom Hodžićem sudi u aferi „Respiratori“ na osnovu izuzeća o zakona o javnim nabavkama lani potrošila 18.756.878 KM. Ovaj novac je potrošen u periodu od 17. marta od 30. aprila 2020.

Tako se u ovom aneksu ističe i nabavka 100 respiratora za koje trenutno Novalić i ostali odgovoraju u Sudu BiH. Zanimljivo je međutim da se ovdje navodi nabavka respiratora HCVE003. Kako je nedavno na suđenju rekapitulirano, u prvobitnom ugovoru je i stajala nabavka navedenih respiratora, da mi se nakon toga ugovor mijenja te je brisan tip respiratora HCVE003, a dodat tip ACM812 A.

Pored ove istaknute su i milionske nabavke FUCZ-a koji se odnose na ručnu medicinsku kameru, zaštitna odjela, krevete, zaštitne maske, testove, reagense i sl. Među firmama koji su dobili milionske poslove su Patrio iz Visokog koja je u prošloj godina bila tema u medijskim izvještajima, kao i KM Trade, čiji je suvlasnik Kadrija Kolić inače advokat Fahrudina Solaka u sudskom procesu koji je u toku. KM Trade je FUCZ-u isporučio 735 komada zaštitnih naočala.

Osim FUCZ-a i kantonalne civilne zaštite trošile su novac radi niza nabavki uz izuzeće od zakona o javnih nabavki, međutim u znatno manjim iznosima. Među navedenim nabavkama je istaknuta i ona o famoznoj pokretnoj bolnici u iznosu od 3.6 miliona KM u režiji Instituta za javno zdravstvo RS. Odluku o nabavci pokretne bolnice za smještaj zaraženih koronavirusom Vlada Republike Srpske je donijela 21. marta, po hitnom postupku, bez raspisivanja javnog tendera. Bolnica je, naručena od kompanije Global Balkan iz Bijeljine, te ubrzo nakon toga je rasformirana. Javno tužilaštvo RS-a je formiralo predmet i za sada je ostalo na tome.

Također, navedena je i nabavka 50 respiratora u režiji Fonda zdravstvenog osiguranja RS za koje je firmi Medietic plaćen višemilionski iznos. Pitanje sporne nabavke respiratora u Republici Srpskoj pred Parlamentarnom skupštinom BiH pokrenuo je član Istražne komisije i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. On je objavio podatke o spornoj nabavci , prema kojoj je firma Medietic uvezla respiratore u vrijednosti od 4 miliona maraka, a prodala Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za 15,1 milion.

Predmet u slučaju višemilionske nabavke respiratora, koju je Fond zdravstvenog osiguranja kupio od firme “Medietik”, preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Agencija za javne nabavke u drugom aneksu navela je protiv koga je sve pokrenula prekršajne postupke u 2020. radi niza nepravilnosti. Među njima su Aerodromi RS, KPZ Sarajevo, Stručna služba za zajedničke poslove KS, zatim načelnik Prozora/Rame, ministar MUP-a SBK, Vodovod Prijedor, Elektroprivreda HZHB, RMU Đurđevik. Kod niza ovih prijava, pretresi u sudovima još čak nisu ni zakazani.

Kada je riječ o ministru MUP-a SBK i načelniku Prozora oni su prekršajno kaženji sa 400 KM odnosno 300 KM.
Međutim, Agencija je dostavljala i prijave nadležnim tužilaštvima, pa su tako prijavljeni MUP SBK, Direkcija za robne rezervem Kantonalna bolnica Irfan Ljubijankić u Bihaću, Fond zdravstvenog osiguranja, KJKP Rad Sarajevo. Kod niza prijava stoji da još nema povratnih informacija iz nadležnih tužilaštva, a neki su donosili i naredbe o neprovođenju istraga.

Treba još dodati da u 2020. godini u Bosni i Hercegovni je proveden 1741 pregovarački postupak bez objave obavještenja, a zaključeno je 2062 ugovora , što predstavlja porast u odnosu na 2019. godinu kada je zaključeno 1546 ugovora/okvirnih sporazuma putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. Pregovarački postupak bez objave obavještenja je netransparentan postupak javne nabavke, koji se može provoditi samo u slučajevima koji su definisani Zakonom o javnim nabavkama.

IZVORA.Dučić/Fokus.ba
Prethodni članakAppleov iPhone će sljedeće godine imati kameru od 48 MP, mini model postaje prošlost
Sljedeći članakGradonačelnik Fuad Kasumović čestitao Dan Armije RBiH