Respiratori “Srebrene maline” se koriste u Zenici, ali ne na intenzivnoj njezi

Dvanaest respiratora “Maline” ACM 812A i tri koji su donacija Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Kantonalnoj bolnici Zenica koriste se već neko vrijeme na Covid odjelima za kiseoničku podršku i do sada, kako su nam kazali, nikom nisu naškodili.
Pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica dr. Kasim Spahić je kazao da su ih u rad pustili ovalšteni serviseri te da je verifikaciju obavila ovalaštena ustanova VERLAB.

“Aparati su raspodijeljeni na odjele koji imaju centralni razvod kiseonika. Urađena je edukacija osoblja za upotrebu i trenutno su dati na upotrebu. Aparati nemaju sve module ventilacije koji se danas koriste u intenzivnim njegama pa su dati na odjele gdje je potrebno pacijente liječiti većim koncentracijama kisika uključujući i neinvazivnu ventilaciju”, kazao je Spahić te dodao:
“Pošto većina Covid oboljelih pacijenata sa respiratornim smetnjama zahtijeva liječenje većim dozama kisika, a nema toliko mjesta u intenzivnim njegama smatrali smo da bi ovi aparati mogli pomoći u liječenju takvih pacijenata. Također ovim načinom liječenja pacijentu se može samo pomoći, a nikako naškoditi.”
Na kraju je u razgovoru za Klix.ba dodao da su imali izvještaje da su se na svim odjelima gdje su respiratori raspoređeni povremeno koristili, s obzirom da se radi o potpomognutom disanju, nemaju dovoljno podataka da zaključe koliko su efikasni, ali je sigurno da koriste pacijentima u toj fazi liječenja.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakRazlike između virusa i bakterija i borba protiv bolesti koje uzrokuju bakterije
Sljedeći članakDjevojčica Hana se već peti put bori sa karcinomom. Budimo humani i pomozimo