Screenshot 3 7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Zeničko-dobojski kanton prvi je u Federaciji BiH koji će dati priliku za revakcinaciju onima koji su prvu dozu vakcine primili u drugim zemljama. Ovaj kanton je prvi u našoj zemlji među prioritetne skupine uvrstio i vakcinisao medijske radnike. Već je obavljeno vakcinisanje policije, a u toku je vakcinisanje prosvjetnih radnika.

FIXGEHALT

Prema riječima Senada Huseinagića, direktora Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a, i dalje su prioritet starije osobe, ali će početi i vakcinacija mlađih građana.

– Nemamo tačnu evidenciju koliko je naših građana dobilo jednu ili obje vakcine u inostranstvu, najviše u Srbiji, ali računamo da se radi o brojci oko 5.000. Neke su firme, poput ArcelorMittala Zenica, organizovale prijevoz za svoje radnike koji su vakcinisani u Srbiji. Svi su oni dobili poziv da se prijave u svoje domove zdravlja, da se evidentiraju. Nemamo podatak koliko ih se prijavilo, a dobiće priliku da revakcinaciju obave u našem kantonu i u svojim domovima zdravlja, kaže Huseinagić.

Podsjeća kako su prošle sedmice dobili 20.000 vakcina, koje su distribuirane domovima zdravlja. Dobili su određene količine Pfizera za revakcinaciju, kao i AstraZenece i Sinofarma. Do sada su s obje doze vakcinisali više od 15.000 građana, a njih 25.000 je dobilo barem jednu dozu vakcine.

LIDER

– Očekujemo da ćemo do kraja augusta dobiti još oko 100.000 doza vakcina, pa je vrlo važno da se građani odazovu i prime vakcinu. Cilj revidiranog Plana vakcinisanja u ZDK-u je da se do kraja avgusta dostigne stepen kolektivnog imuniteta od 60 posto, odnosno minimalno 70 posto prije oktobra, ističe Huseinagić.