Revidirana definicija bliskog kontakta: Koliko dugo ste sigurni u društvu osobe zaražene koronom?

Screenshot 9 271

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom. Nažalost, ne postoji određena minutaža na osnovu koje možete biti sigurni postoji li i koliki je rizik da se zarazite. Bliskim kontaktom do sada se smatrala osoba koja je najmanje 15 minuta bila u društvu osobe zaražene koronavirusom na daljini manjoj od dva metra. Sada se bliskim kontaktom smatra osoba koja se nalazila na manje od dva metra od zaražene osobe najmanje 15 minuta u roku od 24 sata.

Revidiranje definicije uslijedilo je nakon objavljivanja studije koja je pokazala kako je zatvorski čuvar u Vermontu bio pozitivan na koronavirus nakon više kratkih interakcija sa šest zatvorenika koji nisu imali simptome. Tokom osmosatne smjene čuvar je imao ukupno 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta. No, stručnjaci ističu da ne mora nužno značiti da se niste zarazili ukoliko ste proveli manje od ukupno 15 minuta u blizini zaražene osobe.

“Želite dati neke smjernice kojih se lako sjetiti, ali zapravo je riječ o kontinuumu. Može postojati mali rizik ako je riječ o dužem periodu ili veliki rizik ako se radi o kratkom peirodu. Puno je varijabli koje utječu na dozu virusa koju neko primi i to je najvažnije”, kazao je Neal Goldstein, profesor epidemiologije i biostatistike s Univerziteta Drexel.

Osim vremena izloženosti, drugi važni faktori su da li je zaražena osoba imala simptome, nije ih imala ili su se razvili kasnije, da li ste u trenutku susreta bili u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, kakva je bila prozračenost prostora, koliko je ljudi bilo u društvu i kakva je aktivnost bila u pitanju, odnosno šta ste u datom trenutku radili.

Naprimjer, ako ste sa zaraženom osobom pjevali u podrumu, veći je rizik da biste se mogli zaraziti za manje vremena nego što je to slučaj ako ste sjedili u parku.

Kada je riječ o traženju kontakata, smjernice CDC-a se ne mijenjaju ako ste nosili zaštitnu masku. Bliskim kontaktom se smatrate čak i ako ste vi i zaražena osoba nosili masku. To ne umanjuje važnost maske u zaštiti od zaraze.

“Maske čine veliku razliku. Nikad ne bih rekao: ‘Družit ću se s tom osobom bez maske i uredu je ako je to 14, a ne 15 minuta. Ovo su smjernice koje olakšavaju pronalazak kontakata, ali ih se ne smije primjenjivati kao smjernice za ličnu zaštitu”, kazao je Henry Raymond, profesor i epidemiolog s Univerziteta Rutgers.

CDC navodi da se nošenje maski ne uzima u obzir kod traženja kontakata, jer šira javnost nije obučena za izbor i pravilno nošenje maski. Pogrešno nošenje maski povećava rizik od širenja zaraze kao i duže vrijeme izlaganja virusu i neposredna blizina zaraženoj osobi.

Klix