Revizije za 2013. u Parlamentu FBiH: Od kredita do zamjene šoferšajbni

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pred članovima Parlamentarne komisije za reviziju jučer su u Parlamentu FBiH saslušani predstavnici Ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH, Generalnog sekretarijata Vlade FBiH, federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije i Ministarstva finansija FBiH.

Ovo je samo pet od ukupno 23 revidirana subjekta, čije finansijske izvještaje za 2013. su pregledali federalni revizori. Saslušanja će se obavljati do četvrtka.

Od 23 revidirana subjekta Ureda za reviziju institucija u FBiH, tri su dobila pozitivno mišljenje revizora i to federalna ministarstva obrazovanja i nauke, raseljenih osoba i izbjeglica i razvoja, poduzetništva i obrta. Jedno je negativno mišljenje i to za Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dok su ostale institucije dobile mišljenje s rezervom.

Najduže je jučer saslušavano Ministarstvo finansija, kojem su revizori našli 12 propusta. Između ostalog, u 2013. nije vršeno pravilno izvještavanje Vlade o izvršenju budžeta, nisu isplaćene obaveze po osnovu sudskih izvršnih rješenja i pravosnažnih presuda na osnovu tužbi državnih službenika i namještenika, nije postupano u skladu sa odlukom o kriterijima raspodjele novca iz tekuće rezerve, a isplata naknada članovima komisija od oko 290.000 KM nije vršena po odluci o načinu i visini naknade za rad stručnih komisija…

Do kraja 2013. nije vraćena ni pozajmica od skoro 58 miliona KM.

oslobođenje

GODISNJICA
MARKETING