Revizori dali negativnu ocjenu: U FBiH zabilježene brojne nepravilnosti oko nabavke vakcina

SA DOBOJ VAKCINE PKG SAD 120210804 174310699 mxf 00 01 50 11 Still001 750x422 1
Podijelite vijest

Izvješće o finansijskoj reviziji o radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koje je izradio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi niz nepravilnosti u 2021. godini. Odnose se na nabavku vakcina i plate uposlenika Zavoda.

Značajan broj doniranih doza cjepiva kojima je istekao rok trajanja, nesklapanje ugovora o njihovom uništavanju te činjenica da je Federalna vlada proglasila ugovor s kineskim dobavljačem o nabavci 500 hiljada doza Sinofarm cjepiva tajnim, samo je dio nepravilnosti u radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo navedenih u revizorskom izvješću. Ugovor nikako nije mogao biti povjerljiv budući da je riječ o javnim sredstvima.

“U toku godine Zavod je putem donacija od zemalja Evropske unije i EU4HEALTH Projekta zaprimio 1.521.484 doze vakcina koje su imale kratak rok upotrebe. Iako je Zavod provodio javne promocije zaštite zdravlja putem vakcinisanja protiv COVID-a 19, do okončanja revizije izdvojeno je za uništenje 375.427 doza vakcina, koje će proizvesti dodatne troškove za Budžet FBiH”, stoji u izvješću.

ČITAJ JOŠ:  BiH neće preživjeti ako se Hrvate izbaci iz vlasti, RS ide prema secesiji

Navedene su nepravilnosti i s nabavkom i plaćanjem cjepiva za redovitu dječju imunizaciju. Revizori smatraju kako potrebne količine nisu sačinjene u skladu s kriterijima te skladištena cjepiva na kraju godine nisu odgovarala stvarnim potrebama.

“Ne možemo potvrditi da su osigurane potrebne količine vakcina za imunizaciju djece u Federaciji BiH u skladu s Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2021. godini. Dobavljač nije u roku isporučio ugovorene doze vakcina DTaP + IPV + Hib. Od ugovorenih 59.000 isporučeno je 16.410 doza. Također, zbog nepoštivanja odredbi zaključenog ugovora, Zavod nije aktivirao bankarske garancije i zaštitne klauzule”, navedeno je.

ČITAJ JOŠ:  Pilot popis poljoprivrede počinje 15. oktobra

Proces nabavke cjepiva protiv COVIDА-19 trajao je više od tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama o izuzeću od procesa javnih nabavki, navode revizori. Nejasno je zašto je to tako jer se u hitnim slučajevima, poput pandemije, treba djelovati i u nekoliko minuta.

“Revizorski izvještaj je potvrdio i ono što je Transparency International ranije ukazivao, a to je netransparentan proces nabavke vakcina od kineskih dobavljača. Čak smo se, zbog nepostupanja samog Zavoda, obraćali upravnoj inspekciji po ovom pitanju, s obzirom na to da nisu dalje postupali ni po žalbama, ni po čemu, prebacivali su nas između Vlade i Zavoda”, kaže izvršna direktorica u Transparency International BiH Ivana Korajlić.

ČITAJ JOŠ:  Lidl gradi tržne centre u BiH i već traži radnike: “Moglo bi biti otvoreno do 30 trgovina”

Revizori su se referirali i na odluku uvećanja osnovnog koeficijenta za obračun plaća, koju direktor Zavoda nije razmatrao niti je odobrio Upravni odbor. Navodi se kako većina internih akata Zavoda nije donesena u skladu sa zakonom.

Iz Federalne vlade, Zavoda za javno zdravstvo i Upravnog odbora Zavoda nismo uspjeli dobiti izjave, te je za sada nejasno hoće li i u kojoj mjeri uvažiti mišljenja i smjernice iz izvješća. U konačnici bi se o izvješću trebali očitovati i na Federalnom parlamentu, prenosi BHRT.


Podijelite vijest