Revolucija: Čitaćemo misli drugih ljudi!

Revolucija: Čitaćemo misli drugih ljudi!

slika (1)

Vještačka inteligencija gubi bitku sa uvećanom ljudskom!

Zamislite da samo jednom pročitanu informaciju možete zauvijek zapamtiti. Ili da možete otkriti o čemu zaista razmišlja, ili šta o vama zaista misli najbolji drug, šef, partner… Dobro zvuči, ili vas pomalo plaši?

Upravo ove maštarije mogu postati java kroz nekoliko decenija. Naime, naučnici prognoziraju da bi se već za četrdesetak godina čovjeku mogla drastično uvećati inteligencija, i to ugradnjom posebnih implantata u mozak i njihovim povezivanjem s milionima neurona.

Super-Ajnštajn

– Cilj je stvoriti „super-Ajnštajna“, osobu pametniju od bilo kog ljudskog bića koje je ikad živjelo. Od toga nas dijeli nekoliko koraka, a krajnji ishod bilo bi pretvaranje uma u nešto nalik na „telepatski Gugl“ – objasnio je futurista i naučni bloger Majkl Anisimov, koji uvjerava da se uvećana ljudska inteligencija ne bi mnogo razlikovala od vještačke.

Kako kaže, prvi korak u razvijanju mozga po uzoru na kompjuter bilo bi povećanje vizuelnog korteksa.

– To bi dovelo do toga da možemo da pamtimo čitave mreže složenih planova s gomilom detalja i kompleksne slike. slijedi poboljšanje senzornog korteksa, kako bi se pojačao sluh i osjećaj dodira. Posljednji korak predstavljao bi povećanje prefrontalne moždane kore, koja bi omogućila i telepatsko kontrolisanje uma drugih ljudi – objašnjava Anisimov.

Upravo ovaj posljednji stadijum omogućio bi naizgled nemoguće intelektualne podvige.

– Laka pobjeda na tržištu dionica, projektovanje izuma koji mijenjaju svijet gotovo preko noći… To se sada možda čini nemogućim na isti način na koji bi se sva naša moderna naučna dostignuća činila nemogućim čovjeku kamenog doba, ali ta mogućnost je stvarna – uvjeren je Anisimov.

Neželjeni efekti

Ipak, trenutno se ne može predvidjeti koju bi od dvije vrste inteligencije bilo lakše i brže razviti, vještačku ili uvećanu ljudsku, ali faktori rizika veći su u radu s ljudskim mozgom.

– Kao neželjeni efekti ugradnje ovih implantata moguće su različite vrste ludila, rastrojstva, odsustvo empatije, ali i smrt… To se može očekivati u situacijama kad čovjeka „napadne“ velika količina informacija koje treba da obradi. Moguće je da pojedinci neće biti sposobni da ih prime. Ipak, rano je sada o tome razmišljati – kaže futurista, koji je uvjeren da će se do tada otkriti način da čovjek dobijene informacije lakše obradi.

Do čega će dovesti uvećanje inteligencije

♦ stvaranje baze podataka u mozgu kojoj bi čovjek uvijek mogao da pristupi

♦ fotografsko pamćenje komplikovanih šema i detalja

♦ stvaranje spretnijih jedinki: brži hod, vid, sluh, veća moć opažanja

♦ posljednji stadijum razvoja omogućio bi kontrolisanje uma ostalih ljudi

♦ nastanak novih načina komunikacije i pogleda na svijet

Izvor: Kurir 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE