Revolucija u kreiranju matičnih ćelija?!

Revolucija u kreiranju matičnih ćelija?!

slika (10)

Kineski su naučnici pronašli ‘siguran i jednostavan način’ za kreiranje matičnih ćelija, otkriće koje bi moglo uveliko pomaknuti granice razvoja tzv. terapeutskog kloniranja kod generiranja tkiva i organa za liječenje bolesti.

Način na koji su kineski naučnici razvili novu metodu zahtijeva poznavanje psihologije i biologije, ali dovoljno je reći da se radi o manipulaciji određenih molekula – onih manjih, da budemo precizni.

‘Male molekule imaju prednosti jer mogu biti propusne ćelije, isplativije su, a može ih se lakše sintetisati, očuvati i standardizovati’, napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu Scienece, a piše Global Post.

Korištenjem nove metode naučnici su uspjeli proizvesti nekoliko zdravih miševa.

Vjeruju da će im rezultati pomoći u stvaranju ‘funkcionalno poželjnih staničnih vrsta’ za stvaranje organa i tkiva kod ljudi, koristeći lijekove radije nego genetsku manipulaciju.

Ovoe nedjelje, japanska je vlada odobrila prvo ispitivanje matičnih ćelija koje uključuje ćelije samog pacijenta. Tokom ispitivanja naučnici će pokušati izliječiti sjepoću tako što će zdrave ćelije pokušati proizvesti iz pacijentove kože.

Takav se način uveliko razlikuje od uzimanja ćelija iz embrija što je postupak koji je još uvijek sporan širom svijeta. Japansko je istraživanje objavljeno u časopisu Cell.

Izvor: dnevnik.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica