Portal 072info

Revolucionarni aparat: Pluća van tijela donatora mogu “disati” i 24 sata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medicinski stručnjaci navode da bi ova tehnika mogla udvostručiti godišnji broj transplantacija pluća.

Organi donatora često se smještaju u hladne kutije sa ledom kako bi bili prevezeni između bolnica prije transplantacije. Ovakva metoda čuvanja omogućava da donirani organ ostane izvan tijela maksimalno šest sati, piše Faktor.

Novi, Organ System Care (OCS) aparat može zadržati pluća donatora u stanju disanja i do 24 sata u istim uslovima kao da su u tijelu čovjeka. Pluća su smještena u zatvorenoj plastičnoj kutiji s pumpom koja pruža stalni dovod krvi do organa, a ventilator u posudi podstiče udisanje i izdisanje pluća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medicinski stručnjaci kažu da tehnologija za disanje pluća može poboljšati stanje organa koji, tokom prevoza ili čuvanja, prije operacije često budu i oštečena.

– Trenutno, zbog oštećenja tokom transporta, samo 20 posto pluća od donatora budu pogodni za transplantaciju – navode medicinski stručnjaci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To otvara mogućnost za sigurniji transport darovanih pluća, čak i na većim destinacijama, kao i bolji postotak uspješnih transpantacija, prenosi Russia Today.

Andre Simon, šef transplantacije u bolnicama Royal Brompton i Harefield, sada obavlja 12 transplantacije koristeći OCS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovaj aparat može učetverostručiti dužinu vremena održavanja organa prije transplantacije, što će potencijalno udvostručiti broj uspješnih operacija – izjavio je on i dodao da je novi aparat revolucionarno otkriće za transplantaciju pluća.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME