AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Otkriće, za koje se smatra da ima veliki potencijal, objavljeno je u časopisu Nature Imunology, a još nije testirano na pacijentima. Iako je ovo medicinsko istraživanje u ranoj fazi, smatra se da bi novootkrivena ćelija u ljudskom imunološkom sistemu mogla uništiti bilo koju vrstu raka.

Britanski naučnici istraživali su nekonvencionalne načine na koje imunološki sistem napada tumore i otkrili su da je za to ključna T-ćelija u ljudskoj krvi. Ova imunološka ćelija može da skenira tijelo i da istovremeno procijeni postoji li “prijetnja” koju treba eliminirati. Također, ona može da napadne razne vrste raka.

Prema riječima istraživača, s ovim otkrićem stvara se šansa za liječenje svakog pacijenta. T-ćelije imaju receptore na površini koji im omogućavaju da “vide” na hemijskom nivou. Sada se istražuje na koji način to rade.

„Prvi smo koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MRI1 u ćelijama raka, što ranije nije urađeno i ovo je prvo istraživanje ovakve vrste“, rekao je naučnik Garry Dalton.

Ideja je da se uzme uzorak krvi od pacijenata koji boluju od raka i da se njihove T-ćelije izvade i potom genetski modifikuju kako bi bile reprogramirane da postanu receptor za otkrivanje raka. Nadograđene ćelije uzgajale bi se u ogromnim količinama u laboratorijama i zatim bi bile vraćene u pacijenta. Procedura je ista kao i kod CAR-T terapija.

Iako je tek u ranoj fazi, ovaj istraživački projekat je značajan pomak u otkrivanju terapija protiv raka, a naučnici se nadaju da će eksperimenti na ljudima pokazati zadovoljavajuće rezultate.