REVOLUCIONRANI IZUM Pasta za zube koja sama liječi karijes!

Pojavila se novost u liječenju propadanja zuba. Naime, grupa naučnika na čelu s Kazue Yamagishi, izumila je posebnu pastu koja obnavlja zubnu caklinu, te se na taj način zubi sami popravljaju.

Pasta ima sastav nalik onome zubne cakline, a budući da je u tekućem obliku, može dohvatiti i inače teško dostupna mjesta između zuba, koja najčešće prva propadaju.

Do formule su naučnici došli nakon niza eksperimenata s hidroksiapatitom, poznatim i kao kristalni kalcij fosfat – tačnije, glavnim sastojkom zuba.

Nakon pranja s ovom pastom, kiselina se počne topiti i nekoliko minuta kasnije se kristalizira, te poprimi strukturu prirodne zubne cakline.

Još jedna zanimljivost jest da će tretirani zubi navodno nakon tretmana postati bjelji od normalnih zuba, zbog čistih minerala koji su korišteni u pasti, piše Herbs Info.

Trenutno se vrše klinička ispitivanja paste u Japanu, a jedini problem je to što pastu nećete moći koristiti samostalno kod kuće.

Naime, na tretman ćete ipak morati otići do stomatologa, jer se pasta mora nanijeti jako pažljivo, kako jake hemikalije ne bi dodirnule zubno meso.

Avaz.ba

Prethodni članakU BiH danas sunčano uz umjerenu oblačnost
Sljedeći članakPao izvoz struje iz BiH