Rezervoari vozača automobila u BiH puni ”lože”

Rezervoari vozača automobila u BiH puni ”lože”

gorivo

Zbog sve ”mršavijih” kućnih budžeta i prilično učestalih poskupljenja dizela, mnogi vozači u BiH za pogon svojih četvorotočkaša već godinama koriste lož-ulje, ne zazirući ni od kazni koje, ako budu uhvaćeni ”na delu”, mogu da iznose i do 3.000 KM!

Veliki broj građana, s namjerom da bar malo uštede, u drugi plan stavljaju i upozorenja da lož-ulje može da ošteti motore u njihovim vozilima, što će im se, naglašavaju stručnjaci, prije ili kasnije obiti o glavu, po principu “skuplja pita nego tepsija”!

Međutim, da “loža” postaje sve popularnije gorivo za atomobile svedoči činjenica da je potrošnja ovog goriva u BiH od 2009. do prošle godine porasla sa 110 miliona na čak 142 miliona KM, ili za skoro 30 posto?!

Građani više i ne kriju da, umjesto dizela, koji trenutno košta oko 2,35 KM, litar “zamjenskog” goriva mogu da kupe skoro 40 feninga jeftinije, a protiv sipanja “lože” u automobile već odavno oštro protestuju institucije koje štite interes države.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH objašnjavaju da je to kršenje zakona, jer je ovo gorivo oslobođeno putarine i nikako nije predviđeno za korištenje u vozilima, te da će svi koji budu ignorisali ovu činjenicu biti kažnjeni!

PRESS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica