Rezolucija američkih senatora: EU da sankcionira one koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet BiH

se 1

Grupa američkih senatora predvođenih senatorkom Džin Šanin (Jeanne Shaheen) predložila je rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Rezolucijom se podržava, kako je navedeno, demokratska, pluralna i prosperitetna Bosna i Hercegovina na 30 godina nezavisnosti. 

Osim Šanin, predlagači su i senatori Kris Marfi (Chris Murphy), Whip Dick Durbin i Geri Peters (Gary Peters), kao i Rodžer Viker (Roger Wicker) iz Republikanske stranke.

Rezoluciju su predložili pozivajući se na historiju Bosne i Hercegovine, a pri tom je naglasak na ratnom periodu i onom što je uslijedilo poslije njega. Naglašena je dvostranačka podrška, i demokrata i republikanaca, ovom dokumentu.

Raditi u interesu građana

Poziva se da svi politički akteri poštuju Dejtonski mirovni sporazum te da ulože više napora za postizanje dogovora o promjeni Izbornog zakona i ustavnim promjenama potrebnih za Opće izbore, koji bi trebali biti održani ove godine.

Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je poručeno da rade u interesu građana kao nosioca suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da se ohrabruje vlast da nastavi raditi na članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji te je Unija pozvana da poveća svoje napore u procesu integracije Bosne i Hercegovine.

Također se poziva i na borbu protiv korupcije, urušavanje demokratije, nezaposlenosti i odljeva stanovništva. Posebno se apeluje na rješavanje problema mladih.

Podrška OHR-u

Iskazana je podrška Uredu visokog predstavnika (OHR) u provođenju reformi te je ovoj instituciji i Vijeću za implementaciju mira (PIC) data puna podrška na provođenju Agende 5+2.

Od Ujedinjenih nacija se očekuje da nastavi podržavati misiju EUFOR-a te da razmotri kapacitete ove misije s obzirom na izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Osuđuju se oni koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te se traži od čelnika evropskih država da insistiraju na odgovornosti onih koji to čine, a to podrazumijeva i sankcionisanje ako je to potrebno.

Osuđena je zapaljiva retorika bosanskohercegovačkih, kao i političara u drugim državama regije za koje je navedeno da poriču genocid i druge ratne zločine.

IZVORAvaz
Prethodni članakRuski vojnici ubijaju civila: Tata, molim te nemoj umrijeti
Sljedeći članakKako rat u Ukrajini utječe na cijene nafte