Portal 072info

Rezultati istrage o stravičnoj nesreći u kojoj je poginuo Amir Alić: Audi se brzinom od 150 kilometara na sat zabio u zid

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ferid Hadžihaskić (22), koji je strahovitom brzinom vozio Audi A8 dionicom brze ceste Ilijaš – Visoko, kada je došlo do stravične saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio njegov prijatelj Amir Alić (24), uhapšen je prekjučer oko 20 sati, nakon saniranja lakših povreda u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

On se, prema policijskim informacijama, sumnjiči za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Naređena vještačenja

Pripadnici Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS tokom uviđaja kojem je prisustvovao i vještak saobraćajne struke sačinili su skicu lica mjesta s putanjom kretanja Audija te su prikupili i ostale tragove da bi rekonstruirali saobraćajnu nesreću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ekspert za cestovni saobraćaj i stalni sudski vještak Ševal Kovačević prekjučer je bio na mjestu tragedije. Prema prvim rezultatima istrage, primarni uzrok saobraćajne nesreće je enormna brzina, od oko 150 kilometara na sat, uz nepažnju vozača.

– Došlo je do naleta desne strane Audija A8 na zaštitni zid mosta. Od siline udara desna strana je otkinuta, a onda se vozilo prepolovilo. Nastradali je tom prilikom ispao iz Audija. Iza njih se kretao crni Audi, u koji je udarila jedna polovica Audija u kojem se nalazio stradali. Ne možemo tvrditi da se radilo o mokroj i klizavoj cesti, već o nepažnji učesnika. Moramo shvatiti da promjene vremena utječu i na mlađe i starije osobe – kaže Kovačević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Alić: Podlegao na licu mjesta | Hadžihaskić: Velikom brzinom vozio Audi A8

Pokušaj reanimacije

Mladići su Audijem A8 (A48-E-050) iz Sarajeva krenuli za Zenicu. Zbog obustave saobraćaja u mjestu Jelina kod Zenice, gdje se ranije dogodila saobraćajna nesreća, mladići su se odlučili vratiti u Sarajevo, a za volan je sjeo Hadžihaskić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pri povratku u Ljubinićima kod Ilijaša došlo je do strahovitog udara u zaštitni zid na mostu na rijeci Bosni, koji je bio koban za Alića. Njihov Audi se prepolovio te su otpali dijelovi udarili u Audi A5 (T15-J-015), kojim je upravljala H. S. (38) iz Zavidovića. Alića, koji je ispao iz vozila, pokušali su reanimirati ostali učesnici u saobraćaju koji su se tu zatekli, no bezuspješno, njegovo tijelo prevezeno je u prosekturu Bare, gdje će biti obavljena obdukcija.

Bomba na putu

Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević je podvukao da vožnja na autoputu zahtijeva maksimalnu pažnju i odgovornost te da vozilo koje se kreće brzinom od oko 150 kilometara na sat predstavlja bombu na putu.

– Nema tog automobila koje će ostati cijelo pri toj brzini kretanja, tačnije 42 metra u sekundi. Nema šanse da se neko može skloniti na cesti pri toj brzini – zaključio je Kovačević. (Avaz.ba)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME