Rezultati novog istraživanja potvrđuju tvrdnje da visoke temperature uništavaju koronavirus

Preliminarni rezultati naučnih eksperimenata iz SAD-a pokazuju da koronavirus ne može preživjeti dugo na visokim temperaturama i visokoj vlažnosti, kao i da ga brzo uništava sunčeva svjetlost, prenosi Yahoo News.

Sažetak ovih rezultata pruža nadu da ljetno doba može “ponuditi” manje ugodne uslove za opstanak virusa. Naučnici ipak upozoravaju da to ni na koji način neće ukloniti ili čak smanjiti nove slučajeve oboljenja COVID-19. Sigurni su da pandemija neće naglo nestati.

Prema rezultatima ovog istraživanja, u periodu koji slijedi, a koji donosi dosta više temperature, virus će se manje prenositi i opstajati na površinama jer će ga uništavati toplota i sunčeva svjetlost. 

Ovo istraživanje sprovela je laboratorija koja pripada američkoj vladi, a oni su za Yahoo News odbili otkriti više informacija o rezultatima. Objasnili su kako je sigurnost i zdravlje građana njihov prioritet, kao i da ne žele davati komentare povezane sa svojim istraživanjima.

“Bilo bi neodgovorno spekulisati, stvarati zaključke ili pokušati utjecati na ljude dokumentima koji još uvijek nisu recenzirani ili podvrgnuti strogim naučnim pristupima”, objasnili su iz laboratorije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE