Portal 072info

Rezultati popisa stanovništva neće biti objavljeni 1. juna

Članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali su, na juče održanoj sjednici „Jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 godine“, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Budući da prijedlog Programa nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa, Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH, prijedlog jedinstvenog programa dopuni sa usaglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.

Vijeće ministara BiH može, na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji je potpisalo sa Evropskom komisijom i Vijećem Evrope, 18. aprila 2012. godine, o međunarodnom monitoringu Popisa, tražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predlože, u skladu sa međunarodnim statističkim standardima za popise stanovništva, set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013 godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i uporedivi.

Zbog svega navedenog, početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran.

Podijelite članak