Izrael koronavirus vakcinacija Xinhua


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Velika izraelska studija ukazala je na efikasnost vakcine Pfizer/BioNTech u sprečavanju simptomatskih zaraza koronavirusom.

Clalit, najveća izraelska služba zdravstvene zaštite, objavila je studiju koja upoređuje zaraze među 600.000 Izraelaca koji su primili vakcinu i 600.000 koji nisu cijepljeni.

Studija je ustanovila pad od 94 posto u simptomatskim zarazama i 92 posto težih slučajeva bolesti među onima koji su vakcinisani. U studiji se također navodi da je „efikasnost vakcine očuvana u svakoj dobnoj grupi“, posebno u sedmici nakon primanja druge doze vakcine.

Istražitelji su saopćili da preliminarni nalazi trenutnih istraživanja „imaju za cilj istaknuti stanovništvu da se još mora vakcinisati i da je vakcina krajnje efikasna i sprečava teže obolijevanje“.

Izrael je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv COVID-19 u decembru. Od tada je četvrtina stanovništva – više od 2,5 miliona ljudi – primila dvije doze vakcine Pfizer/BioNTech, i više od 42 posto je primilo prvu dozu, sudeći po podacima ministarstva zdravstva, prenosi AP.