2CD5D3C3 DF48 42DC 8627 2089EED2B7A5
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 9, 2021 @ 11:25
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Smrt legendarnog bodybuildera Shawna Rhodena potresla je svijet sporta, a to je več četvrti takav slučaj u 2021. godini.Tokom 11 mjeseci 2021. godine četiri poznata bodybuildera su iznenada preminula. Prije Shawna Rhodena, ista sudbina zadesila je Georgea Petersona, Johna Meadowsa i Andyja Hamana.

NER FIT

Rhoden je preminuo tokom vikenda od posljedica srčanog udara u 46. godini. Riječ je o Amerikancu koji je postao najstariji pobjednik najprestižnijeg takmičenja Mr Olympia kada je 2018. u 43. godini podigao pehar.

Problemi s radom srca i infarkti su učestali kod bodybuildera, a poznati sportisti imaju odgovore zbog čega je to tako.

Bodybuilder Rich Piana je preminuo 2017. godine, a neposredno prije toga govorio je o štetnosti steroida koje je koristio.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Upotreba steroida je toliko raširena i gotovo neizbježna za profesionalce, ali ona oštećuje tijelo. Ukoliko imate opciju izbora između prirode ili steroida, uvijek koristite prirodni put”, rekao je Piana.

Nakon smrti Piane istraga je pokazala kako nije imao vidljivih srčanih problema tokom života. No, policija je u stanu pronašla bočice testosterona, a njegova supruga Chanel potvrdila je da je koristio različite supstance.

John Meadows je preminuo u augustu, a javnost njegovu smrt povezuje sa srčanim udarom kojeg je doživio prošle godine nakon 30 godina karijere.

Nekoliko mjeseci ranije preminuo je slavni bodybuilder Andy Haman u 54. godini. Njegova supruga je otkrila o čemu je riječ.

“Doktori vjeruju da je u pitanju veliki krvni ugrušak koji je spriječio rad srca, pluća i mozga”, rekla je supruga Michelle.

U julu ove godine preminula je i bodybuilderka Odalis Santos Mena u 23. godini. Ona je doživjela srčani udar, a mrtvozornici su potvrdili da je razlog smrti kombinovanje steroida i anestetika.

Popularni engleski takmičar Ben Harnett preminuo je 2019. u 37. godini nakon srčanog udara kojeg je dobio korištenjem steroida neposredno pred takmičenje.

Njegov otac je poručio da su teretana i trening bili njegov život.

“Neki ljudi uživaju u piću. Ben je uživao u teretani i to je bio njegov život”, rekao je Ben senior.

LIDER