Rigorozna pravila u Gani: Aviokompanije će za svakog nevakcinisanog putnika platiti 3.500 dolara

5 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Operater glavnog međunarodnog aerodroma u Gani kaznit će aviokompanije sa 3.500 dolara za svakog putnika koji nije vakcinisan protiv koronavirusa ili koji je pozitivan na koronavirus po dolasku, saopćeno je iz uprave aerodroma, javlja “CNN”.

Pravilo stupa na snagu u utorak na međunarodnom aerodromu Kotoka u glavnom gradu Gane, Akri. Odluka je uslijedila nakon prošlosedmičnog poteza ministarstva zdravlja da se od svih ljudi koji ulaze u Ganu zahtijeva da budu vakcinisani.

Mjere u toj zemlji su neke od najstrožih u Africi, gdje je primjena vakcina otežana nedostatkom opskrbe i logističkim problemima, a nova varijanta omikron izaziva zabrinutost zbog bržeg prijenosa virusa.

Pooštravanje pandemijskih ograničenja u Gani dolazi nakon što je Evropska investicijska banka (EIB) najavila investicijski kredit od 75 miliona eura (85 miliona dolara) za podršku odgovoru na pandemiju – najveću takvu podršku programu koronavirusa u podsaharskoj Africi.

– Gana je poduzela značajne korake kako bi upravljala pandemijom i tako omogućila mnoga dugoročna ulaganja – rekao je predsjednik EIB-a Verner Hojer (Werner Hoyer) u izjavi za medije.

Vlasti u Gani su ovog mjeseca pokrenule masovnu kampanju vakcinacije uoči stupanja na snagu obavezne vakcinacije koja kreće 22. januara iduće godine za ciljane grupe, uključujući vladine službenike, zdravstvene radnike i studente.

Država planira zaposliti još zdravstvenih radnika kako bi mogli udvostručiti vakcinaciju populacije sa trenutnih 140.000 datih vakcina dnevno.