Riječ psihologa iz Zenice: Razumljiv nivo frustracije kada se priroda budi i dani su sve duži

Od 20. marta na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega su roditelji u velikim problemima. Osim činjenice da je djecu jako teško zabaviti u četiri zida, roditelji opravdano strahuju i da to ne donese psihološke posljedice po mališane. 

Konačni cilj

Magistar psihologije Lejla Šaćirović u razgovoru za “Dnevni avaz” ističe da roditelji moraju imati u vidu konačni cilj žrtvovanja i uvijek vraćati svoj fokus na cilj, a to je zdravlje.

Potrebno je non-stop osvještavati da na taj način štitimo prvenstveno svoju porodicu, pa tako i druge. Apsolutno je razumljiv nivo frustracije koji se javlja kod roditelja, a i djece zbog zatvorenosti pogotovo u ovom periodu godine kada se priroda budi i dani su sve duži i sunčaniji – kaže Šaćirović.

Međutim, dodaje da su okolnosti vanredne i moramo im se prilagoditi najbolje što umijemo. Ističe da djeca jako brzo prihvataju promjene, a bitno im je samo zaokupiti pažnju na adekvatan način.

– Prvo što roditelji trebaju je objasniti djeci, na njima razumljiv način, jeste šta je virus i zašto ne izlazimo iz kuće za vrijeme pandemije, te koliko je bitno održavati i stjecati higijenske navike poput redovnog pranja ruku. Tome može posložiti eksperiment sa sapunom i mašću koji se može pronaći na internetu, a djeci će sigurno biti zabavno – savjetuje ona.

Također, ističe da je jako bitno imati raspored kojeg će se pridržavati svakog dana jer djeca dosta vole rutinu, s obzirom na to da na taj način imaju osjećaj sigurnosti i da je sve pod kontrolom.

– Nastojati svaki dan ustajati u isto vrijeme, a da odlazak na spavanje bude otprilike uvijek u isto vrijeme. Raspored obroka da bude uglavnom utvrđen te da se puno ne odstupa od svakodnevne rutine. Osmisliti zabavne aktivnosti koje će postati ritual roditelja i djece, kao što je kućno kino gdje bi zajedno gledali crtiće – kaže ona.

Napuniti baterije

Na kraju podvlači da je vrlo bitno da roditelji u toku dana odvoje i vrijeme za sebe.

– Sasvim je prirodno da smo i umorni i „da nam je dosta svega“, ali da bismo bili korisni i funkcionalni i sebi i porodici, moramo pronaći nešto u čemu ćemo uživati samostalno i što će nam „napuniti baterije“ u kriznom periodu – zaključuje Šaćirović.

Magistar Šaćirović savjetuje kako je važno pokušati zadržati kontakte između djece koja su zajedno provodila vrijeme u vrtićima ili školama prije vanrednog stanja.

– Tome mogu poslužiti Viber grupe ili Skype razgovori, gdje će djeca zadržati osjećaj kohezivnosti te uvidjeti da nisu sami u ovom problemu – kaže ona.

Ne smijemo omalovažavati dječija osjećanja

Šaćirović naglašava da nikako ne smijemo omalovažavati dječija osjećanja kada osjete da im je teško, da imaju potrebu da zaplaču jer im je dosadno ili teško zbog nemogućnosti izlaska iz kuće.

– Treba razgovarati o njihovim osjećanjima i najbolje što u tim trenucima možemo uraditi za svoje dijete je ostati smireni i ne dozvoliti da i nas preplavi osjećaj nervoze jer će to djeca, zasigurno, osjetiti – savjetuje ona.

Avaz – D.PAŠALIĆ