Rijeka Bosna kod Žepča se može pregaziti, opada nivo Miljacke, Spreče, jezera Modrac,..

Dok metereolozi najavljuju novi val tropskih vrućina, hidrolozi svojim mjerenjima dolaze do podataka da se nivo rijeka i jezera svakodnevno  smanjuju. 

U nekim slučajevima, kao naprimjer u hidroakumulaciji jezera Modrac, u rijeku Spreču se u sekundi ispusti svega 3,5 kubna metra vode u sekundi, radi očuvanja biološkom minimuma. 

Ž7= Rijeka Spreča skoro presušila
Rijeka Spreča skoro presušila

Također, nivo rijeke Bosne kod Žepča je toliko opao da se rijeka može pregaziti. Slično je stanje i na sarajevskoj rijeci Miljacka.

Nivo rijeke Bosne umnogome ovisi od stanja na Vrelu Bosne. Iz Odjela za hidrologiju Federalnog hidrometereološkog zavoda Azra Babić nam je rekla da ove zime zemlja zbog nedostatka snijega nije dobila rezerve vode, pa su na rijeci Bosni i pritokama nivoi znatno niži.

Rijeka Bosna kod Žepča se može pregaziti
Rijeka Bosna kod Žepča se može pregaziti

– Dosad nisu zabilježeni neslavni historijski rekordi. Na Vrelu Bosne izmjeren je vodostaj od 11 centimetara, što odgovara protoku vode od 1,38 metara kubnih vode u sekundi. Najmanji protok na ovom mjestu, od 1,22 metra u sekundi zabilježen je 2015 godine. Na mjernom mjestu Reljevo, danas rijeka Bosna teče sa 4 metra kubna vode u sekundi, a najmanji protok je zabilježen 1990. godine i iznosio je 3,72 metra kubna vode – kaže Babić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE