Portal 072info

Rijeka Bosna zaledila i podsjetila Zeničane na minuse iz 1960. godine (VIDEO)

Pojava leda na rijeci Bosni dešava se skoro svake zime, no totalno zaleđivanje je rijetko. Prvo zaleđivanje rijeke Bosne u Zenici koje njeni građani pamte desilo se u zimu na prijelazu iz 1959. na 1960. godinu, kada je rijeka bila zaleđena duž cijelog toka kroz Zenicu.

“Led je bio jako debeo. Na lokaciji sadašnjeg visećeg Bilinopoljskog mosta debljina leda je iznosila oko pola metra. U to vrijeme smo se klizali po ledu, odnosno sličurali po Bosni. Tada su natovarena zaprežna kola prelazila rijeku Bosnu bez problema, a tovarili su pijesak, koji se kopao na mjestu igrališta koje je trebalo biti za ragbi klub. Bosnu su tada prelazili i kamioni marke Temza”, govori za Klix.ba Zeničanin Mirsad Đulbić.

S obzirom da su u to vrijeme zbog leda bili ugroženi mostovi, a strahovalo se i za branu koja je bila na rijeci Bosni, vojska je na više mjesta minirala ledeni pokrov.


Do februara 2012. godine dešavalo se da rijeka Bosna zaledi još koji put, ali nikada kao 1960. godine. Posljednji jak led velike debljine, koji je bio na dužini od Jalijskog mosta do brane u zeničkom naselju Kanal zabilježen je prije skoro pet godina.

“Temperature zraka su tada išle do -15 stepeni noću, a ja sam se 16. februara 2012. godine vraćao sa kontrolnog pregleda iz Sarajeva, pa sam zamolio brata da lagano vozi kako bi gledao Bosnu. Umjesto kući, produžili smo do naselja Kanal. Led je bio veoma jak, namreškao se, sa brojnim izdignućima i zadržao se više od deset dana”, dodaje Đulbić.

Prisjetio se i zime 1967. godine kada je snijeg zatrpao Sarajevo koje je bilo u totalnoj blokadi tri dana.

“Tada je vojska čistila ulice, a visina snijega je bila skoro metar. U to vrijeme sam jedva čekao slobodan vikend da dođem u Zenicu. Bosna zaleđena, ulice zatrpane snijegom, a nije bila ni dobra organizacija čišćenja. Snijeg se istresao u Bosnu na više lokacija uz obalu”, govori naš sagovornik.

Ovih dana rijeka Bosna ponovo je počela lediti, a temperature tokom noći padaju i do minus 22 stepena celzija. Rijekom Bosnom proteklih dana plutaju komadi leda, a prvi ledeni pokrivači zabilježeni su u zeničkim naseljima Blatuša i Kanal.

klix.ba

Podijelite članak

Počitajte još

U Zenici počela masovna dezinfekcija grada

072info

Zenički imami obilaze starije džematlije, nedostaje im džamija i namaz u džematu

072info

SRAMOTNO Vlada FBiH: Zenici 0 KM za borbu protiv epidemije

Redakcija