Riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) sutra će u testnu fazu pustiti aplikaciju na osnovu koje će biti riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva.

Potreba angažiranja špeditera prilikom kupovine robe putem Interneta je natjerala UIOBiH na preduzimanje određenih koraka u vidu nadogradnje softwera, prilikom čega bi i pošte mogle raditi usluge špediciji po znatno nižim cijenama ili čak potpuno besplatno.

Iz UIO BiH za Avaz.ba su potvrdili da je aplikativni server završen, kao i izmjena i dopuna zakonske regulative koja ga prati. Kako su nam rekli, testna faza je gotova, a sutra će i zvanično biti puštena u rad.

U proteklim danima bile su burne reakcije građana koji kupuju putem internetskih servisa, a čija se roba u vrijednosti iznad 50 KM posebno carinila kod špediterskih kompanija, UIOBiH je odlučila razviti ovaj server koji će im olakšati kontrolu naručivanja i kupovine.

Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije prijeći 1.500 KM.

Također, novi sistem bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu i provjere, tako da će svi oni koji se nezakonito bave privrednom djelatnošću oglašavanja razne robe putem interneta i njene prodaje biti temeljito kontrolirani, rečeno je iz UIO BiH.

Avaz.ba