Portal 072info

RIJEŠITE KVIZ I SAZNAJTE: Jeste li zavisni od interneta?

Kako možete da ustanovite da li ste “navučeni” na internet? Evo malog kviza koji vam u tome može pomoći.

Ostajete li online duže nego što ste planirali? Da li više volite internet uzbuđenja od intimnosti s partnerom/kom? Zanemarujete li kućne poslove kako biste proveli što više vremena online? Da li zanemarujete svoje obaveze na poslu ili u školi zbog količine vremena koju provodite online? Stvarate li nove odnose s drugima online? Da li se osobe iz vašeg života žale zbog količine vremena koju provodite online? Počnete li da se branite, postajete li tajanstveni kada vas netko pita što radite online? Jeste li ikad primijetili da ste manje efikasni ili produktivni na poslu zbog vremena koje provodite online? Provjeravate li e-poštu prije bilo koje druge stvari koju morate da obavite? Da li prasnete, vičete ili ste nervozni ako vas neko gnjavi dok ste online? Da li nervozno iščekujete vrijeme kada ćete opet biti online? Blokirate li stvari iz života koje vas uznemiravaju s nečim smirujućim na internetu? Strahujete li da bi život bez interneta bio dosadan, isprazan i bez radosti? Uhvatite li sebe da kažete “Samo još par minuta!” dok ste online? Zaokuplja li vas internet dok ste online ili možda fantazirate o tome kako surfujete internetom? Spavate li manje zbog toga što ste dugo online tokom noći? Pokušavate li da prikrijete koliko vremena provodite online? Provodite li više vremena online nego u društvu drugih offline? Da li ste pokušali da smanjite vrijeme koje provodite online i u tome niste uspjeli? Osjećate li se depresivno, loše volje ili nervozno dok ste offline, a to prestane kad ste opet online?

Ako je odgovor na više od 15 pitanja potvrdan, moguće je da vaš život zaista zavisi od interneta u svakom segmentu i da vam je potrebna profesionalna pomoć.

U Sjedinjenim Američkim Državama su oni koji su navučeni na internet najčešće muškarci koji igraju video igre. Riziku su najviše izloženi mlađi od 30 godina. Neka manja područja mozga onih koji bez neta ne mogu smanjuju se i za do 20 odsto, kao i gustina bijele mase mozga, koja se povezuje sa spoznajnim i izvršnim funkcijama.

vijesti.me

Podijelite članak