Portal 072info

Riješite se bakterija i savršeno očistite prljavi laptop

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Budući da laptop svakodnevno koristimo, on može biti itekako prljav, jer se u njemu lako nakupljaju prašina, prljavština i masnoća. Kada očistite svoj laptop prema sljedećim savjetima, imat ćete osjećaj kao da ste ga tek kupili. Dakle, tipke će biti čiste, ekran bez mrlja, a vi ćete se zaljubiti u vaš stari laptop.

“Za čišćenje računara ne trebate mnogo, sve što vam je potrebno jesu mikrofiber krpe, štapići za uši i konzervirani zrak. Kada je riječ o alkoholu, idealan je 90-postotni medicinski alkohol koji neće oštetiti unutrašnje komponente”, rekla je Jolie Kerr, saradnica u New York Timesu i stručnjakinja za čišćenje.

Savjetuje i da se ne zamarate kupovinom sredstava koja se koriste isključivo za čišćenje tehnike, jer su ona precijenjena u poređenju s onim što imate kod kuće.

Kada prikupite sve što vam je potrebno, prvo očistite unutrašnjost laptopa. Konzervirani zrak otpuhat će mrvice i dlake, a zatim očistite vanjsku stranu.

Ako ste dobro održavali vaš laptop, možda ga nećete morati otvarati. Isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Zrakom otpušite sve s vanjske strane, a onda ga usmjerite prema unutra, prema tastaturi i ekranu, svim rupicama, ventilacijskim otvorima i USB priključcima.

Zrak puštajte samo nekoliko sekundi da se ne bi stvorila vlaga koja se onda akumulira unutar lapotopa. Cilj je spriječiti nakupljanje prašine tokom vremena, što može uzrokovati pregrijavanje laptopa. Pušači i vlasnici kućnih ljubimaca trebaju češće čistiti laptop iznutra jer je kod njih mnogo češće nakupljanje prašine, dima i dlaka.

Potom ga obrišite izvana. To je onaj zabavni dio čišćenja laptopa. Ono što je važno jeste da sredstva za čišćenje nikada ne stavljate direktno na laptop, već na krpu koju ćete koristiti za čišćenje. Na krpu od mikrofibera stavite nekoliko kapljica alkohola i prebrišite tastaturu laptopa. Za razmake između slova možete koristiti i štapiće za uši.

Ekran očistite krpom od mikrofibera. Ona bi trebala riješiti vaš problem. No ukoliko je ekran previše prljav na krpu nanesite i malo vode.

Ukoliko vaš laptop neugodno miriše, to je pogotovo osjetno kod pušača, za to će vam pomoći prirodni mirisi kao što je mačiji pijesak. Dakle, stavite laptop u vreću u koju ste nasuli šolju mačijeg pijeska i ostavite ga tako zatvorenog od 24 do 48 sati. Na ovaj način riješti ćete se neugodnih mirisa vašeg lapotpa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME