Portal 072info

Riješite se lošeg zadaha s ovih devet namirnica

Iako svi znamo da se trebamo kloniti češnjaka ako ne želimo da nas svi izbjegavaju, postoje i drugi čimbenici osim hrane koji mogu utjecati na loš zadah. No možemo ga se riješiti na jednostavan način, uz pomoć hrane.

Najčešći uzorci lošeg zadaha, koji nema veze s tim što ste konzumirali, prije svega su: loša oralna higijena i gastroenterološki problemi. Tu može pomoći češće pranje zuba i čišćenje zubnim koncem, ali i posvećivanje više pozornosti zdravoj prehrani.

No u svim onim situacijama kad ne možete brzo oprati zube ili nemate mogućnosti zdravo se hraniti, postoje brza rješenja koja možete pronaći u hladnjaku. Neki djeluju na način da će vam očistiti usta, dok drugi neutraliziraju probavne tegobe.

1. Svježe bilje

Peršin je jedan od najpoznatijih boraca protiv lošeg zadaha, no i drugo bilje može biti jednako učinkovito. Korijander, zelena metvica, ružmarin i drugo bilje bogato klorofilom pomaže u sprječavanju lošeg zadaha. Možete žvakati bilje ili od njih napraviti čaj.

2. Jogurt

Dnevna doza jogurta dokazano smanjuje razinu hidrogensulfida u ustima, koji uzrokuju zadah, no i riješava se nezdravih bakterija, jer je jedno istraživanje dokazalo smanjenje karijesa i bolesti desni kod osoba koje ga redovito konzumiraju.

3. Jabuke, celer i ostala hrskava hrana

Jabuke, mrkve, celer i slične namirnice pomažu u povećanoj proizvodnji sline koja održava usnu šupljinu ispranom i čistom.

4. Đumbir

Iako se odavno koristi kao lijek za smirivanje želučanih tegoba, istodobno povoljno djeluje i na loš zadah. Za ispiranje usta, narežite svježi đumbir i pomiješajte ga s limunom i toplom vodom.

5. Paprika, papaja i ostalo voće bogato C vitaminom

Bakterije odgovorne za proizvodnju lošeg zadaha nisu u dobrim odnosima s C vitaminom, koji je važan u prehrani pri sprječavanju bolesti desni i giingivitisa. Premda mnogi ljudi uzimaju C vitamin u obliku dodatka prehrani, pripazite jer on može uzrokovati i gastroenterološke probleme koji pak mogu još više pogoršati zadah.

6. Zeleni čaj

Dok kiseline i enzimi iz kave mogu vaš dah učiniti mirišljavim poput mješavine prljavih čarapa i poljskog zahoda, zeleni čaj sprječava loš zadah, za što su zaslužni flavonoidi koji se u njemu nalaze.

7. Sjemenke komorača

U mnogim kulturama ova se namirnica smatra prirodnim lijekom probavnih smetnji, no jednako dobro utječe i na spječavanje lošeg zadaha, jer kao i hrskave namirnice, utječe na povećanu proizvodnju sline u ustima, dok ulje komorača ima antibakterijsko djelovanje koje isto može ‘ukloniti’ mikrobe koji stvaraju zadah.

8. Voda

Još jedan razlog da popijete dnevnu dozu vode. Voda djeluje kao čistač i potiče proizvodnju sline.

9. Sve što sadrži mentu

Kad sve ostalo propadne, zamaskirajte neugodan zadah bombonima ili žvakaćim gumama koje sadrže mentu. Žvakaće gume bez šećera mogu povećati proizvodnju sline koja može nježno isprati bakterije, pa birajte takve.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box