Riješiti problem fiktivnog prijavljivanja na popisnicama

Riješiti problem fiktivnog prijavljivanja na popisnicama

popisivaci2

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić pozvao je danas institucije nadležne za provođenje popisa da pronađu rješenje za fiktivno prijavljivanje lica na popisnim listama, što je naročito prisutno prilikom popisa lica bošnjačke nacionalnosti koja su van BiH duže od godinu dana.

“Očigledno je da se, po instrukcijama Islamske zajednice, pravi fiktivni popis onih koji su navodno do godinu dana odsutni van BiH i time se stvara fiktivan broj građana BiH koji ovdje žive. Postoje slučajevi da jedno lice popisuje više od 20 lica koja nisu ovdje fizički prisutna“, rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da zakonska rješenja definišu etničku strukturu zaposlenih u institucijama vlasti na osnovu podataka o popisu iz 1991. godine i da je, prema kompromisnim rješenjima, određeno da se struktura zaposlenih u organima vlasti vezuje sa podacima na osnovu posljednjeg popisa.

“Zbog toga, ovakva manipulacija popisom može dovesti do situacije da će u Federaciji BiH Srbi biti popisani na osnovu realnog stanja, odnosno u vrlo malom broju, a u Republici Srpskoj će se stvoriti fiktivan broj Bošnjaka koji nisu u Srpskoj kraće od godinu dana“, rekao je Čavić, dodajući da će to stvoriti lažnu sliku o etničkoj strukturi po entitetima, ali i u cijeloj BiH.

Čavić je, govoreći o nedavnom neuspješnom sastanku političara iz BiH sa predstavnicima EU u Briselu, naglasio da je to pokazalo postojanje realnog problema u Federaciji BiH. On je pozvao federalne partnere u “sedmorki“ da narednih dana iznađu odgovarajuća rješenja.

Čavić je upozorio da će se BiH, ukoliko ne bude rješenja, naći u izolaciji od Evropske komisije.

Cafe.ba / Srna

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS