Rimac priznao da se Nevera slabo prodaje: Evo koliko je samo primjeraka prodao

Rimac priznao da se Nevera slabo prodaje: Evo koliko je samo primjeraka prodao

Poznati poduzetnik i inovator Mate Rimac ovih je dana priznao kako je tri godine nakon lansiranja svog najpoznatijeg modela Nevere prodano samo 50 primjeraka, iako se trebala proizvesti u ograničenoj seriji od 150 primjeraka.

Pojasnio je tokom konferencije o budućnosti automobila Financial Timesa u Londonu da prodaja Nevere nije ispunila očekivanja jer kupci žele “analognije iskustvo” s modelima koje pokreče benzin, a s druge strane tu je i krivi proboj električnih automobila na masovno tržište te pokušaje vlada i regulatora da javnosti na silu proguraju električne automobile.

“Neveru smo počeli razvijati 2016./2017., kada je elektrika bila cool. Ali sada primjećujemo da kako elektrifikacija postaje mainstream, a ljudi na vrhu se žele razlikovati”, rekao je Rimac.

Nevera, očito, neće dobiti nasljednika

Da bude jasnije o čemu govori, Rimac povlači usporedbu sa skupim analognim satovima koji se prodaju daleko više od digitalnih pametnih satova, uprkos tome što tradicionalni satovi mogu mnogo manje.

“Apple Watch može učiniti sve bolje. Može raditi još 1000 stvari, puno je precizniji, može mjeriti vaš otkucaj srca. Ali niko ne bi platio 200.000 dolara za Apple Watch”, slikovito je opisao situaciju Rimac.

Prateći tu logiku Rimac ne misli da će električni automobili zamijeniti benzinske verzije hiperautomboila u skorije vrijeme pa će i nadolazeća zamjena za Bugatti Chiron, koja bi trebala biti predstavljena iduće sedmice, imati atmosferski motor V16 s retro zvukom.

Sve to otvara pitanje što će proizvoditi marka Rimac u budućnosti jer Nevera, očito, neće dobiti nasljednika. Rimac i dalje planira ove godine predstaviti svoj robotaksi, a tvrtka je u aprilu potpisala ugovor s BMW-om za isporuku baterijskih paketa za sljedeću generaciju električnih vozila njemačke tvrtke. Osim toga sigurno će nastaviti suradnju s brojnim drugim proizvođačima, piše Autostart

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica