Screenshot 3 23
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Nakon što je Mate Rimac jučer objavio da postaje većinski vlasnik Bugattija, vijest su prenijeli svi ugledni svjetski mediji – od CNN-a do Financial Timesa. Rimac večeras gostuje na nacionalnim televizijama.

Gostuje u Dnevniku HTV-a, a dao je intervju i Novoj TV.

“Bugatti ima 110-ljetnu historiju i tradiciju, uvijek su bili poznati po podizanju ljestvice, kako prije Drugog svjetskog rata tako i sada, zadnjih 20 godina. Grupacija Volkswagen uložila je u Bugatti više od milijardu eura. Najveća kompanija u Evropi, VW, dati takvo povjerenje maloj firmi u Hrvatskoj koja nije postojala do prije 12 godina, i prvi put u historiji izdvojiti jednu marku i dati nama – mislim da to puno govori”, rekao je Rimac na HTV-u.

Na pitanje kako su se našli na omjeru 55% i 45% Rimac je rekao da su pregovori krenuli prije 2 godine.

“Na sastanku šef strategije VW-a mi je spomenuo – što misliš da ti preuzmeš Bugatti. Mislio sam da se šali i nisam se obazirao. Par mjeseci kasnije me nazvao i pitao jesam li razmislio o tome. Tada sam shvatio koliko je to ozbiljna stvar i shvatio sam koliko to ima smisla i kako je to win-win-win i za VW i za nas i za Bugatti. Do omjera 55% i 45% došlo je na temelju evaluacije gdje se procjenjuje vrijednost naše proizvodnje automobila, a to je odvojeni posao od proizvodnje komponenti za druge proizvođače. To su sad dvije izdvojene firme. Onda se procjenom Bugattija došlo do tog omjera. Ono što je bilo važno za nas na početku je da imamo upravljanje. Da bi Bugatti radio drugačije i u budućnosti bio profitabilan, uspješan, moraju se stvari promijeniti tako da imamo neovisnost od Volkswagena i Porschea. Oni su iza nas kao kumovi, ali mi imamo upravljačku moć i bilo nam je važno da u Hrvatskoj možemo raditi glavninu posla i da je tu sjedište”, rekao je Rimac.

“Mi i dalje smatramo da smo na početku. Gdje je kraj? Kraja nema”

U intervjuu Novoj TV Rimac je rekao gdje će se i što proizvoditi, ali i zašto je, usprkos brojnim pozivima iz inozemstva, odlučio ostati u Hrvatskoj.

“Prije 12 godina, kad sam pokrenuo firmu, da mi je netko rekao da će se ovo desiti, ne bih vjerovao, ali sam pokrenuo firmu s idejom da napravimo nešto veliko. Iako je tu već puno rezultata, sad je već preko 1000 zaposlenih u firmi, imamo partnere poput Porschea, Volkswagena, Hyundaija, najveće firme na svijetu, preuzeli smo sad i Bugatti, mi i dalje smatramo da smo na početku svog puta”, rekao je Rimac. Na pitanje gdje je kraj odgovorio je da kraja nema.


“Porsche postoji 70 godina, Bugatti postoji 110 godina. Mi kažemo da ne gledamo kratkoročno, srednjoročno, nego jako dugoročno i kažemo da želimo izgraditi firmu za 100 godina”, kaže Rimac.

Sjedište kompanije ostat će u Hrvatskoj

“Sjedište i razvoj za Rimac i Bugatti ostat će u Hrvatskoj. To je najvažniji, najključniji dio firme. Znači, sav razvoj budućih Bugatti modela i budućih Rimac automobila, uključujući pogonske sisteme, bit će u Hrvatskoj”, rekao je i dodao kako će većina proizvodnje i aktivnosti kompanije biti u Hrvatskoj, a u Francuskoj će se auti sklapati. “Velik dio vrijednosti će biti u Hrvatskoj”, ističe Rimac.

Odgovorio je i zašto nikada nije otišao iz Hrvatske.

“Ja sam htio dokazati i pokazati da je to moguće raditi ovdje i sve sam radio da to ostane ovdje. Puno puta samo bili pred odlaskom. Nije to toliko do države, nego fali taj cijeli ekosistem. Nema investitora, nema venture kapital fondova, to jest, nešto sad ima. Tada, kad sam ja krenuo, nije bilo. Nemaš znanja tu, nemaš talenta, moraš sve izgraditi ispočetka”, rekao je Rimac i istaknuo kako su ponosni što su hrvatska kompanija. “Svjetski mediji pišu o preuzimanju Bugattija i na naslovnicama piše da Bugatti sad postaje hrvatski”, kaže Rimac i dodaje da to s ponosom ističu, kao što su ponosni i jer su ovdje ostali.

“Ja nisam nikad bio negativan oko Hrvatske, nego je jednostavno naša realnost bila da je bilo teško opstati tu, ali smo uspjeli i sad je to to”, rekao je.

Komentirao je i Neveru. Kaže da je plan proizvoditi 50 automobila godišnje i 50 platformi za proizvođača koji radi automobile na bazi Nevere te 100 komada godišnje zajedno.

“Prvu godinu proizvodnje imamo rasprodanu”, rekao je Rimac.

“Auti za 10-15 godina neće imati volan, krajnji korisnici neće biti vlasnici”

Na pitanje kako će izgledati automobili za pet godina Rimac kaže da će do 2030. gotovo svi auti postati električni, a za 10-15 godina predviđa da automobili neće imati volane i neće biti u vlasništvu krajnjih korisnika, nego će ih ljudi koristiti kao uslugu za prijevoz od točke A do točke B.

“To će u potpunosti promijeniti društvo, neće samo autoindustriju, isto kao smartfoni”, rekao je Rimac.

Na pitanje treba li država pomagati ovakvim projektima Rimac kaže da država tu nije ključna.