Riot Games na osnovu kolektivne tužbe za seksualno uznemiravanje mora isplatiti 100 miliona dolara

Screenshot 1 141
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Američka kompanija videoigara Riot Games, najpoznatija po svom naslovu League of Legends, pristala je da plati 100 miliona dolara za rješavanje kolektivne tužbe u slučaju rodne diskriminacije iz 2018. godine.

Kako je saopćeno, ova vrsta nagodbe trebala bi bar u određenoj mjeri “ispraviti” prekršaj protiv 1.065 zaposlenih žena, ali i 1.300 žena koje su u kompaniji zaposlene na ugovor na određeno vrijeme.

“Kompanija će platiti 80 miliona dolara osobama koje su pokrenule kolektivnu tužbu, a 20 miliona dolara će izdvojiti za pravne troškove”, prenosi BBC.

Slučaj iz 2018. godine uslijedio je nakon istrage Los Angeles Timesa i novinske stranice Kotaku. Prema prvobitnoj tužbi, Riot je optužen za njegovanje “kulture” koja je usmjerena protiv zaposlenica kompanije.

“U tužbi je stajalo da su žene seksualno objektivizirane te da je organizovan ‘lanac’ e-mailova putem kojih su se ocjenjivale najzgodnije zaposlenice kompanije. Također, navodi se kako su šefovi i kolege radnici pokazivali i fotografije muških genitalija”, navodi se.

Kao dio nagodbe, Riot je pristao na reformu radnih mjesta, nezavisnu ekspertsku analizu zapošljavanja i prakse napredovanja, kao i na praćenje slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Kompanija također mora izdvojiti 18 miliona dolara za finansiranje programa raznolikosti, jednakosti i inkluzije.

Riot Games nije jedina kompanija iz industrije videoigara koja se suočava s ovakvim problemima. Tokom ljeta Odjeljenje za pošteno zapošljavanje i stanovanje Kalifornije (DFEH) pokrenulo je sličnu tužbu protiv Activision Blizzarda, kompanije koja stoji iza igara kao što su World of Warcraft i Call of Duty.

Kompanija je također postigla nagodbu s Komisijom za jednake mogućnosti zapošljavanja. Nagodba iznosi 18 miliona dolara, a odnosi se na optužbe za seksualnu diskriminaciju i uznemiravanje.