Rizično zanimanje: Poštari u BiH nose elektrošokere!

Rizično zanimanje: Poštari u BiH nose elektrošokere!

slika (2)

U samo sedam dana napadnuta su dva poštara u našoj zemlji. Jedan je svirepo ubijen, a drugi opljačkan. Čini se da ni ovo, nekad bezbrižno zanimanje, nije više uopšte sigurno, prenosi TV1.

Samed Hadžić, poštar je već 9 godina u Olimpijskom naselje na Mojmilu u Sarajevu. Kaže da je na svom terenu siguran. Radni dan provodi družeći se s narodom i sanducima. Dugo radi u istom naselju, poznaje sve stanare, te do sada, kaže, nije imao negativnih iskustava. Ipak tvrdi, uvijek je na oprezu. Posebno onih nekoliko dana u mjesecu kada ljudima nosi novac.

“Tada imamo oči i na leđima, posmatramo. Mada, mi smo najsigurniji u naselju gdje dijelimo penzije. Tu smo među svojim narodom. Veći je problem, naprimjer, doći iz moje pošte do terena gdje radim, nesigurniji sam na tom predjelu nego na samom terenu”, kazao je poštar Samed.

Samedove kolege ipak ne dijele njegovu sreću. Napadi na poštare u cijeloj BiH sve su češći. Posebno su na meti oni u ruralnim sredinama.

Poštar Nusret Mehinović ubijen je u kući u kojoj je živio. Pronađen je sa oko 30 rana po cijelom tijelu. Svirepo je ubijen zbog 2000 maraka.

Nekoliko razbojnika početkom ovog mjeseca napali su i opljačkali poštara Miliju Pandžu u Mostaru. Ukrali su 20.000 maraka, a poštar je prošao s lakim povredama.

U februaru je u Donjim Orlovcima kod Prijedora, dok je dijelio penzije, ubijen poštar Draško Vidović. Siniša Majkić pokušao mu je oteti torbu, a onda je aktivirao ručnu bombu. Zbog koliko novca je Draško Vidović izgubio život, nije poznato.

Poštar Rahman Škulj napadnut je u Kaknju. Prošao je sa lakšim povredama, ali je tom prilikom ukradeno 30.000 maraka.

“Ranije”, tvrdi Samed, “poštari nisu morali da razmišljaju kako se zaštiti kada nose novac.”

Posljednje dvije godine, uz poštarsku torbu koju zaduže svako jutro, u rizičnim danima dođe i elektrošoker.

“Osim elektrošokera, druge zaštite nemamo. Nosimo elektrošokere i to njih samo možemo nositi u periodu isplata novca, penzija, dječijeg doplatka i tako”, kazao je poštar Samed.

Sve ovo su primjeri da je ovo, nekad bezbrižno zanimanje, na sve višem mjestu na listi rizičnih poslova u BiH.

Izvor: 24sata.info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica