Portal 072info

Rizik za zdravlje: Ovo su strašne greške koje dovode do teških infekcija

Ljeto znači povećano lučenje znoja u različitim dijelovima tijela, uključujući i vaginu, a to znači i češća pojava infekcija. 

– Neke žene su sklonije vaginalnim infekcijama. Gljivične infekcije i bakterijske vaginoze su najčešće vaginalne infekcije u bilo koje doba godine, međutim, one su češće tokom ljeta – kaže poznati ginekolog.

Jedini način da se spriječi pojava vaginalne infekcije tokom ljeta je dobra vaginalna higijena. Drugi načini da spriječite infekcije je da prestanete s nekim higijenskim greškama koje najvjerovatnije pravite, piše B92.

Loša menstrualna higijena 

Izuzetno je važno da vodite računa o higijeni tokom menstruacije, posebno ako je ljeto. Iako ih mnogi ne preporučuju kao idealno rješenje, tamponi su poželjni tokom vrelih ljetnjih dana. Ako koristite higijenske uloške, onda ginekolozi savjetuju da ih menjate često kako bi svoju vaginu održale suvom. 

– Koristite najneutralnije proizvode sa najmanjom količinom mirisa i hemikalijama da smanjite pojavu svraba i iritacije – objašnjavaju doktori. 

Ispiranje 

Ženama ne treba ispiranje da očiste svoje vagine, jer se vagina sama čisti prirodnim sekretom. S druge strane, od 20 do 40 posto žena koristi vaginalni tuš. Doktori objašnjavaju da ispiranje sapunom iritira vaginu i vulvu i povećava se rizik od dobijanja infekcije. 

– Vaginu i vulvu treba čistiti samo toplom vodom i bijelom pamučnom krpom. Ne treba tuširati i ispirati raznim sredstvima koja se nalaze u prodaji, jer na taj način vi uništavate dobre bakterije – savjetuju ginekolozi.

Pamučne gaćice 

Donji veš od satena ili svile može izgledati seksi, ali zadržava vlagu koja može dovesti do dobijanja vaginalne infekcije.

– Pamučno donje rublje je najbolje za vaginu jer joj omogućava da diše – kažu ljekari.

Napravite pauzu od seksi donjeg veša tokom ljeta, jer je to zamka za vlagu i toplotu. 

Sređivanje intimnog područja

Većina žena sređuje svoje intimno područje tokom ljeta, pogotovo prije odlaska na plažu. Depilaciju i brijanje intimnih dijelova potrebno je uraditi bar jedan dan prije izlaganja slanoj vodi ili bazenu. 

– Pravilno nahranite kožu svojih genitalija prije depilacije. Koristite prirodne proizvode kao što je maslinovo ulje – kažu ginekolozi.

Mokar bikini 

Ostati u mokrom bikiniju nije dobra ideja jer će dovesti do porasta broja gljivica. Ne nosite dugo vlažan bikini ako ne želite da završite sa vaginalnom infekcijom.

Podijelite članak