Riznica pećinskog blaga i nekadašnje sklonište partizana

vaganska pecina 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na magistralnom putu Šipovo-Kupres iznad sela Vagan nalazi se izuzetno atraktivna Vaganska pećina, udaljena od centra Šipova oko 20 kilometara. Pri obilasku tog prirodnog dragulja posjetiocu zastaje dah od ljepote pećinskog nakita.

Ekologinja pripravnica pri Turističkoj organizaciji Opštine Šipovo Danijela Knežić istaknula je u razgovoru za Fenu da je pećina prilagođena i otvorena za posjetioce prije dvadesetak dana.

Govoreći o Vaganskoj pećini, navela je podatak da je istraženo oko 420 metara a da je za posjetioce pralagođeno oko 125 metara.

ČITAJ JOŠ:  Superfinale "Zvezda Granda" | Bosanci digli Beograd na noge, očarali publiku odličnim nastupima (VIDEO)

– Vaganska pećina smatra se jednom od najbogatijih pećina pećinskim nakitom u Bosni i Hercegovini. Bogata je stalaktitima i stalagmitima. Iako je to nova turistička atrakcija dolazi nam mnogo posjetilaca – kazala je Knežić.

Vaganska pećina ima osam cijelina, nazvanih Čobanska dvorana, Lisičiji kanal, Galerija Sime Šolaje, Janjski kanali, Svečana dvorana, Dvorana divova, Ponorski kanal…

Za pećinu su vezane i brojne legende, priče i predanja ovog kraja.

– Postoji priča da su se za vrijeme Drugog svjetskog rata narod i partizani krili u pećini. Također narod sela Vagan priča da je jednom prilikom krava ušla u Vagansku pećinu i da je izišla na Kupresu, a prema predaji kada je izišla iz pećine nije imala kože. Čula sam i priču od mještana Vagana da su pronašli lobanju praistorijskog medvjeda unutra, ali da je to neko od mještana uzeo i ne zna se gdje se nalazi – naglasila je Knežić za Fenu.

ČITAJ JOŠ:  VEZE: Da li ste čuli za pravilo 50-30-20?

Ta riznica pećinskog nakita prema dostupnim podacima nalazi se na nadmorskoj visini od 920 metara, a površina joj je 1.704 kvadratna metra. Pećina je izvornog tipa, jer su je gradile ponorne vode.

GODISNJICA
MARKETING