Portal 072info

Rješenje za penzionisanje radnika Željezare

Problematika Željezare Zenica,preduzeća u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH,razmatrana je danas na sastanku u Upravi ovog preduzeća,uz učešće predstavnika resornog federalnog ministarstva (savjetnik ministra) i predstavnika Sindikata metalaca svih nivoa organizovanja.

Potvrđeno je, da je uspješno riješen problem penzionisanja grupe od 76 radnika.Predsjednik Sindikata Željezare Esad Skomorac je potvrdio da su usvojena tri zaključka,a prvi se odnosi na očekivanu pomoć sa federalnog nivoa s rokom do kraja decembra tekuće godine.

Drugim zaključkom predviđeno je, da se prije prodaje nekretnine-hotela Internacional,skine hipoteka od strane Porezne uprave.

Trećim zaključkom je planirano,da se od prodaje terminala tečnih goriva (3 miliona KM) sa dvije trećine oovog iznosa izvrši uplata duga za PIO,radnicima koji su upućeni u penziju,a jedna trećina da bude opredjeljena za povezivanje staža ostalim radnicima Željezare.

Direktor Željezare, Safet Berbić potvrđuje da su prodajom terminala tečnih goriva osigurana sredstva od 3 miliona. No,problem je da za raspolaganje iznosom od jednog miliona nema saglasnosti Porezne uprave.

S jedne strane,kako kaže direktor Berbić, postoje dospjele obaveze,a s druge evidentan višak oko 220 radnika. Stoga je nužna interventna pomoć Vlade Federacije BiH od koje se u kratkom roku očekuje 1 milion maraka.

Efekte sastanka analizirat će Odbor Sindikata Željezare i na osnovu dinamike realizacije zaključaka bit će donijeta odluka o narednim potezima,kazao je Esad Skomorac.

rtvze

Podijelite članak