RMU ZENICA Ako budu zatvoreni Stranjani, bez hljeba ostaju 224 rudara

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nestašica uglja, dugogodišnji gubitak i ekonomska neisplativost, potaknuli su čelne ljude Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica da razmišljaju o zatvaranju pogona Stranjani, zbog čega su 3. juna protestirali komorati uposleni u ovoj jami. 

Organizirali protest

Iako je dogovoreno da će biti urađen elaborat o isplativosti pogona, nakon kojeg će se znati sudbina Stranjana, radnici su i dalje u strahu. Tračak nade daje im obećanje direktora RMU Zenica Nevzeta Vrškića da, ako bude ustanovljena neisplativost pogona, niko od 224 rudara neće ostati bez posla.

– Dio radnika bit će raspoređen na dva pogona – Stara jama i Raspotočje. Ali, sam proces zatvaranja pogona traje tri do pet godina. Tako da će, u tom slučaju, trebati od 50 do 100 radnika da se sve demontira, što bi radili upravo ti radnici – govori Vrškić, dodajući da je proteklih deset godina konstantan gubitak u Stranjanima.

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika Nijaz Vardo kaže da neće dozvoliti da ijedan radnik ostane bez posla.

– Svaki pogon mora imati elaborat, to je neminovno. Problem Stranjana je što se u ovom polju, u kojem imaju kopati tri mjeseca, trebalo ući u ugalj koji se može kopati pet godina… Očekivalo se da će se naći više uglja nego što je stvarno stanje. Došlo je do prelomnice, dolazila je bušačka garnitura, bušila 50 metara i uglja nema – ističe on.

 Vrškić: Niko neće ostati bez posla - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Vrškić: Niko neće ostati bez posla

Sve to, dodaje, rezultiralo je razmatranjima opravdanosti Stranjana, a sada se čeka riječ stručnjaka.

– Šta će dalje biti sa Stranjanima, to u ovom trenutku niko ne zna. Ovaj ishod nismo planirali. Naprotiv, planirao se milion tona uglja, ali njega nema. Trebala bi doći nova mašina, da buši i do 200 metara, pa da se vidi šta i kako – govori Vardo.

Mišljenje struke

I dok ionako zarađuju hljeb sa sedam kora, ulaze u jame s glavom u torbi, zeničkim komoratima, zabrinutim za sudbinu i egzistenciju, preostaje da čekaju mišljenje struke.

Pokretanje pogona Mošćanica 

Još prije dvije godine razmišljalo se o pokretanju pogona Mošćanica. Vrškić kaže da o tome odlučuje energetski bilans.

– Bio je plan da se pokrene Mošćanica. Sve zavisi od energetskog bilansa, odnosno potrebe struje, ali tu odluku, hoće li se i kada pokrenuti, donosi Vlada. Mogućnost, ako se iskaže potreba, postoji, ali sve je na dugom štapu. Sve zavisi od Bloka 8 u Termoelektrani Kakanj – kaže Vrškić.

AVAZ – D.PAŠALIĆ