Robert, Hrvoslav, Željko i Mario proizvodili lažni “Marlboro” u Grudama

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Roberta Iličića (49), Hrvoslava Pandžića (47), Željka Primorca (37) i Maria Andrijanića (42) zbog organizovanog kriminala i šverca cigareta.

Kako navode u Tužilaštvu BiH optuženi se terete da su, počinili krivična djela kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi neovlaštene proizvodnje i prometovanja akciznom robom – duvanskim prerađevinama na teritoriji Bosne i Hercegovine i inostranstva, radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

“Optuženi su pokrenuli ilegalni lanac proizvodnje cigareta, pomoću uvezenih mašina i repromaterijala neophodnog za proizvodnju i pakovanje akcizne robe, koje su potom u namjeri obmanjivanja krajnjih kupaca i drugih korisnika glede kvaliteta, porijekla, vrijednosti i drugih svojstava robe, cigarete pakovali u lažnu ambalažu-paklice na kojoj su se nalazile lažne oznake za obilježavanje strane robe – cigareta “Marlboro”.

Potom na paklice u namjeri da ih upotrijebe kao prave, lijepili lažne akcizne markice sa oznakama Srbije, te iste potom pakovali u šteke, zatim u veću kartonsku ambalažu-kutije, te tako proizvedenu i upakovanu akciznu robu-cigarete, skladištili radi dalje prodaje i prodavali njima poznatim kupcima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tako proizvedene cigarete skladištili na više lokacija, između ostalog i u kući koju je koristio optuženi Robert Iličić u opštini Grude, pa je tako pretresom navedene kuće pronađeno ukupno 1.226 šteka i 2.696 paklica cigareta, dok je u tovarnom prostoru teretnog vozila pronađeno i oduzeto 152.990 paklica cigareta.

Na naprijed navedeni način, optuženi su proizveli najmanje 500 paketa cigareta (50.000 šteka).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.