ROBIJAŠI: Saopštenje za javnost

ROBIJAŠI: Saopštenje za javnost

robijasi

Poštovani ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu…

Ovim putem želimo demantirati natpise pojedinih medija koji su neprofesionalnim objavljivanjem neprovjerenih informacijama pokušali ocrniti ime navijača NK Čelika, Robijaša, kao i većine naših sugrađana.

Naime, na internetu je objavljena video montaža nastala u poluvremenu utakmice Željezničar – Čelik, odigrane 20. 4. u okviru 23. kola Premijer lige BiH u nogometu. Autor video zapisa je ciljano povike sa sjeverne tribine stadiona Grbavica (gdje su se nalazili simpatizeri domaćeg kluba) pokušao prikazati kao navijanje Robijaša. Povike „Zenica je srce Srbije“ su Robijaši ispratili pjevanjem državne himne kao što se može vidjeti i na video zapisu koji smo sami objavili dan nakon utakmice a koji možete pogledati na videu.

Ovo nije prvi put da navijači Željezničara pokušavaju na razne načine širiti animozitet u navijačkom pokretu naše države sa sredstvima i ciljevima koji nemaju veze sa sportom. Ali što i očekivati od onih koji su čak spremni bacati i ručne bombe na dječja igrališta. Očigledno nam zavide jer smo ih mi, Robijaši, nadglasali na njihovom stadionu u spomenutoj utakmici iako su oni bili mnogobrojniji.

Ne dopuštamo nikomu da blati naše ime i naš grad. Robijaši su dokazani patrioti i zaštitni simbol grada Zenice. Veliki broj naših članova je u proteklom ratu bio na liniji obrane naše države. Naš grad je domaćin reprezentaciji već duži niz godina, a i sami reprezentativci su više puta rekli da ih u Zenici dočekuje atmosfera kakvu nigdje drugo nisu imali, što također smeta nekima. Također, jedna smo od rijetkih navijačkih skupina na ovim prostorima koja nije nacionalistički obojena, na našoj tribini rame uz rame stoje i Bošnjaci i Hrvati i Srbi kao i pripadnici drugih narodnosti. Zato što nas to nije stid iznositi kao našu veliku prednost našli smo se na udaru onih kojima je to trn u oku, da u ovakvom društvu postoje takve organizovane grupe. Na utakmicama kojima smo mi prisustvovali nije bilo prekida zbog nacionalistickog navijanja kao ni zbog druge vrste ispada naših navijača. Također bezbroj puta smo bili oštećeni zbog neprincipijelnosti NS BiH u primjeni pravila koja se odnose na organizaciju jedne nogometne utakmice.

Ovim putem vas medije upozoravamo da ćemo biti primorani da svaki medij koji objavi neprovjerenu informaciju o nama prijavimo Vijeću za štampu BiH. U proteklom periodu sve što je ova grupa uradila, isprati se samo ono što medijima odgovara, a to je sve ono što nam na obraz ne može stati kao što je montaža ovog video materijala. Molimo vas da se potrudite da svoj posao profesionalno obavljate na način da kontaktirate i druge subjekte vaše priče kako bi ispoštovali osnovni novinarski postulat a to je objektivnost.

ZENICA JE BOSNE ZJENICA!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE