ROBINJA OD OSME GODINE: Spavala sam u podrumu, jela jednom dnevno, tukli su me!

ROBINJA OD OSME GODINE: Spavala sam u podrumu, jela jednom dnevno, tukli su me!

prozor

Šjima Hol danas ima 24 godine, a o svom iskustvu i godinama koje je provela u ropstvu napisala je knjigu ”Sakrivena djevojčica”

Šjimino djetinjstvo u porodici sa jedanaestoro djece u sirotinjskoj četvrti južno od Aleksandrije naglo je prekinuto 1998. Samo osam godina imala je Egipćanka Šjima Hol kada su je njeni roditelji, 1998. godine prodali kao robinju. Od tog dana, sljedeće četiri godine radila je po 20 sati dnevno za porodicu čiji su je članovi konstantno tukli, vrijeđali i držali u podrumu. Abdel Naser Eid Jusuf Ibrahim i njegova žena Amal rekli su njenoj majci da je neće tužiti ako umjesto sestre mala Šjimu dođe da radi kod njih.

Sve je počelo kada je njena starija sestra optužena da je nešto ukrala iz kuće svojih bogatih poslodavaca u Kairu, gdje je radila kao služavka. Oni su obećali da ih neće tužiti ako umjesto sestre mala Šjima dođe da radi kod njih.

Šijma je morala da radi kao služavka, ali i da čuva djecu koja su bila tek nešto mlađa od nje. Oni su je tukli i nazivali “glupom robinjom”. Često je zvala majku moleći je da se vrati kući, ali to nije pomoglo.

Kada je imala samo 10 godina, porodica u kojoj je radila preselila se u Kaliforniju. Tada je morala da radi sve kućne poslove, jer nije bilo dovoljo slugu, a jela je jednom dnevno. Spavala je u podrumu, na starom dušeku. Šijma je spasena tek 2002. godine, kada je neko od komšija anonimno obavijestio socijalnu službu. Nikada nije pokušavala da pobjegne jer su je zastrašivali i prijetili da nikada neće vidjeti svoju porodicu.

Ona sada ima 24 godine, a o svom iskustvu i godinama koje je provela u ropstvu, napisala je knjigu “Sakrivena djevojčica”.

– Htjela bih da ljudi znaju da se ovakve stvari i dalje događaju. Ropstvo se ne nalazi u knjigama iz istorije, već odmah pored vas – rekla je Šijma magazinu Pipl.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE