Robot za jedan dan uništi korov na površini od 80.000 kvadratnih metara

Screenshot 1 148
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bez obzira na to da li ih volite ili vas plaše, roboti postaju sve korisniji, a jedan od njih je idealan za korištenje na farmama

Kompanija Carbon Robotics je proizvela robota koji kombinuje robotiku, vještačku inteligenciju (AI) i lasersku tehnologiju kako bi se efikasno kretao poljima te pronalazio i uništavao korov.

“Za razliku od ostalih tehnologija, ovi roboti koriste lasere za uništavanje korova pomoću termalne energije, a pri tome ne utječu negativno na tlo. Automatizirani roboti omogućavaju farmerima da koriste manje herbicida te da smanje radnu snagu potrebnu za uklanjanje neželjenih biljaka. Također, istovremeno se unapređuje pouzdanosti i predvidljiost troškova i slično”, navodi se na internet stranici pomenute kompanije.

Korov “krade” svjetlost i tlo od biljaka što pogoduje štetočinama koje uništavaju usjeve. Obično se korov uklanja rukama, ali je sve teže pronaći radnu snagu za ove poslove.

Rješenje je autonomni robot koji koristi 12 kamera za snimanje tla, a potom kompjuter pomoću AI tehnologije identificira korov. Nakon toga slijedi uništavanje pomoću CO2 lasera. Robot je toliko efikasan da za samo sat vremena uklanja više od 100.000 korova, odnosno više od 80.000 kvadratnih metara za jedan dan, dok bi ljudima trebalo nekoliko sedmica.

Cijena nije saopćena, ali je nagoviješteno da jedan robot košta stotine hiljada dolara.